Izrael békét remél Obama történelmi beszéde után

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael reményét fejezte ki, hogy Barack Obama amerikai elnök történelmi beszéde az arab-muzulmán világgal való “új megbékélés korszakához” vezet.
 

Forrás: MTI

 

 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szóvivője útján üdvözölte Obama elnök beszédét. Az izraeli kormány közleménye szerint “Izrael békét akar, és mindent tőle telhetőt megtesz, hogy szélesítse a béke körét, egyúttal tekintetbe véve nemzeti érdekét és mindenekelőtt a biztonságát”.

Az amerikai elnök mai kairói beszédében támogatta a palesztinoknak önálló állam létrehozására irányuló törekvését és “tűrhetetlennek” nevezte a palesztinok helyzetét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és a zsidó állam kapcsolatai megbonthatatlanok.

Az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolatok jelenleg igen kényes szakaszban vannak, miután Benjámin Netanjahu elutasította az izraeli telepek létesítésének befagyasztását és a palesztin állam elvét.

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamásszal rivális szervezet, a Fatah vezetőjének szóvivője, Nabíl Abu Rudeina szerint “Obama beszédének a palesztin kérdésre vonatkozó része fontos lépés az új nyitásban”. “Arról tanúskodik, hogy a palesztin kérdéssel kapcsolatos amerikai politika új és különbözik az előzőtől” – tette hozzá Abbász álláspontját ismertetve.

A Hamász iszlamista szervezet szóvivője előzőleg úgy foglalt állást, hogy Obama elnöknek a muzulmán világhoz intézett csütörtöki beszédében “kézzelfogható változás” érzékelhető, de vannak benne ellentmondások is. Fauzi Bargúm többek között kifogásolta, hogy bár elismerte, hogy a Hamász élvezi a palesztin nép egy részének támogatását, Obama nem szólított fel a demokratikusan megválasztott Hamász legitimitásának tiszteletben tartására, és “nem kért bocsánatot az Irakot és Afganisztánt leromboló téves politikákért”.

[popup][/popup]