Antiszemitizmus Spanyolországban

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Amikor zsidó körökben felmerül az európai antiszemitizmus kérdése, az általános vélekedés Németországot, illetve Lengyelországot emelni ki, elsősorban a Holokauszt emléke miatt – állapítja meg cikkében Michel Freund. 

Forrás: Globusz.net / The Jerusalem Post

 

 

Mások a francia magatartás zsidóellenességét említik, aztán vannak olyanok, akik egyes svájci vagy magyarországi eseményekből olvassák ki az antiszemitizmus növekedésének egyértelmű jeleit. Ám egy nemrég készült felmérés azt mutatja, meglepő módon Spanyolország került azon országok listájának élére, amelyeket a zsidókkal szembeni előítéletek túlzott módon jellemeznek – ráadásul Oroszországot és Lengyelországot messze megelőzve.

A bizonyítékok már csak azért is meglepőek, hisz Spanyolország azon európai államok egyike, ahol a legkevesebb zsidó él; a 40 milliós összlakossághoz képest mindössze 20.000 (vagyis a lakosságnak kevesebb, mint 0,05 százaléka vallja magát izraelita felekezetűnek).

Ennek dacára azok száma, akik pozitív érzelmeket mutatnak a zsidókkal szemben itt alatta marad a negatív attitűdöt mutatókkal szemben. A lengyelek 50 százaléka, a németeknek 64, a briteknek pedig 73 százaléka pozitívan nyilatkozott a zsidókról, a spanyoloknál ez a szám mindössze 37 százalék. Viszont a 12-18 év közötti spanyol iskolások több mint 50 százaléka arra a kérdésre, hogy elfogadna-e padtársnak egy zsidót, nemmel válaszolt. Az összlakosságban az elutasítás 46 százalékos.

Az utóbbi időben az zsidóellenes atrocitások száma is megsokszorozódott. Nemrég Izrael nagykövetét inzultálták Madridban, miközben az egy futballmérkőzésről távozott épp, „zsidó kutyának”, „piszkos zsidónak” titulálva őt. Megszentségtelenítették az egyik barcelonai imaházat is, majd rátámadtak a központi zsinagóga alkalmazottaira.

A cikk szerint összefüggés van e jelenségek, illetve a spanyol állami hatóságok bizonyos Izrael-ellenes akciói között. 2002-ben a spanyol Legfelsőbb Bíróság nyomozást rendelt el magas rangú izraeli személyek ellen Szalah Sehadeh, a Hamasz terrorszervezet egyik vezetőjének likvidálása miatt. A sajtót is erőteljes Izrael-elleneség jellemzi, nem is beszélve a radikális baloldalról (!), mely kifejezetten antiszemita elveket vall.

A szerző megjegyzi: a spanyolok és zsidók ellenséges viszonya fél évezredre vezethető vissza, amikor a katolikus vezetés arra kényszerítette az izraelita felekezetűeket, hogy hagyják el hitüket, vagy – halálbüntetés terhe mellett – távozzanak az országból. Azóta a gyanakvás és a bizalmatlanság hatja át e kapcsolatot.

[popup][/popup]