Németországban “a kemény jobboldal” nem tűri a nácikat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A soron következő európai parlamenti választások előtt különösen kritikus a magyar liberalizmus helyzete – mondta Fodor Gábor, aki Horn Gáborral és Konrád Györggyel folytatott nyilvános beszélgetést az Újlipótvárosi Klub Galériában kedden.

Forrás: 168 óra

 

 

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot az ország állapota és a liberális párt jelenlegi helyzete. A pártelnök kijelentette: a rendszerváltáshoz képest nagy mértékben romlott a politikai kultúra, láthatóan teret nyertek azok a szélsőséges nézetek, amelyek húsz éve még nem voltak ilyen dominánsak.

Az SZDSZ helyzetéről azt mondta, hogy a párt az elmúlt években koalícióban és koalíción kívül is nehéz küzdelmet folytatott, és ő látja a belső, illetve a szervezeti problémákat. Hozzátette: mindezek ellenére optimista, mert hisz benne, hogy az EP-választáson elérik a szükséges eredményt, és Szent-Iványi István kijut Brüsszelbe. Reális eredménynek nevezte, hogy a liberálisok legalább egy képviselőt delegálhassanak az Európai Parlamentbe. Megjegyezte: ha elérik az 5 százalékot, akkor komoly politikai perspektíva nyílik meg előttük, és az SZDSZ túljutott a “krízisen”. A pártelnök kitért arra is: véleménye szerint nem megengedhető, hogy a szélsőséges eszmék teret kapjanak, vagy hogy egy politikai párt több mint kétharmados többséget szerezzen a magyar parlamentben.

Horn Gábornak arra a kérdésére, hogy a szélsőségesek megerősödésében van-e felelőssége az SZDSZ-nek, Fodor Gábor azt mondta: megalapozatlannak tartja az olyan kijelentéseket, hogy az SZDSZ kampánya reklámot jelentett a Jobbiknak, vagy bármilyen szélsőjobboldali erőnek. Kijelentette: nincs olyan szavazó, aki emiatt voksolna a Jobbikra. Közölte: kampányuknak az volt a célja, hogy a lehetséges liberális választókat szembesítsék azzal, van jelentősége a voksolásnak.

Annyit azonban elismert a liberális párt elnöke, hogy valamennyi felelősség mégis terheli őket, mert egy sikeresebb, szerencsésebb kormányzás korlátozta volna a szélsőséges politikai erők térnyerését. Közölte: ezek megerősödésében szerepet játszott a világgazdasági válság is.

Konrád György arról beszélt, hogy Németországban lényegesen több újnáci megnyilvánulásnak lehetünk tanúi, de az ottani kereszténydemokraták, illetve keresztényszocialisták keményen fellépnek ezek ellen. Úgy fogalmazott: Németországban “a kemény jobboldal” nem tűri a nácikat.

Fodor Gábor a romák helyzete kapcsán azt mondta, hogy az oktatásban és a foglalkoztatásban kell keresni a megoldás útját. Problémának nevezte, hogy a felsőoktatásban rendkívül alacsony a roma hallgatók aránya.

A holokauszttagadást büntethetővé tevő törvényről úgy vélekedett, hogy annak megalkotása társadalmi értékítéletet jelent. Kijelentette: támogatja a jogszabály elkészítését, habár úgy érzi, hogy annak nem lesz komoly hatása, hasonlóan a korábban elfogadott jelképtörvényhez.
 

[popup][/popup]