Sorsdöntő lesz a libanoni választás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó állam komolyan aggódik a Hezbollah esetleges választási győzelme miatt Libanonban.
 

 

Véleményük szerint ez elkerülhetetlenül az erőszak növekedéséhez vezetne. Ehud Barak védelmi miniszter szerint országa titkosszolgálatai a Hezbollah erejének ugrásszerű növekedéstől félnek egy június 7-i győzelem esetén.

„Jelenleg a Hezbollah a miniszteri posztok körülbelül egyharmadát birtokolja. Ha viszont nagy aránnyal megnyeri a választásokat, akkor Libanon sokkal jobban kiteszi magát az izraeli hadsereg haragjának, mint bármikor a korábbi esztendőkben. Egy Hezbollah győzelem olyan mozgásszabadságot fog adni nekünk, amely nem volt meg 2006 júliusában.” – utalt a miniszter a Hezbollah-hal történt legutóbbi összecsapásukra, a „34 napos” háborúra.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke, Gabi Askenázi is hasonló véleményen van: „A Hezbollah titokban növeli erejét a Litáni folyótól délre, bár az ott települő UNiFIL erők ezt nagyban megnehezítik. Jelenleg azonban már több rakétával és nagy hatótávolságú tüzérségi eszközzel rendelkeznek, mint a háború előtt.”

A magasrangú tiszt hozzátette, hogy a siíta szervezetet ráadásul bosszúvágy is hajtja a tavaly meggyilkolt parancsnokuk, Imad Mughniyeh halála miatt. Ezen tényezők miatt a június 7-i választás „egy sorsdöntő küzdelem lesz a radikális és a mérsékelt libanoni erők között. Ez az összecsapás fogja eldönteni, hogy milyen irányban halad tovább Libanon, és jelen pillanatban komoly esély látszik arra, hogy a radikálisok kezébe kerül az ország.”

 

[popup][/popup]