Megerősített rendőrség a jeruzsálemi óvárosban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Háromszoros erősítést vezényeltek pénteken az izraeli rendőrség egységeiből a jeruzsálemi óváros köré, mert zavargásoktól tartanak az izraeli ásatások miatti tiltakozások nyomán.

A jeruzsálemi rendőrfőnök az izraeli közrádiónak elmondta, közel 3000 rendőrt állítottak fel a körzetben, miután titkos szolgálati értesülések szerint a pénteki muzulmán imanapon erőszakos cselekmények várhatók a Templomhegy körül. A hatóságok azt is bejelentették, hogy szigorú korlátozásokat vezetnek be a pénteki imára, nem engedik be egyáltalán a ciszjordániai palesztinokat, és ugyancsak kitiltják a szentély körzetéből a 45 éven aluli izraeli arab és kelet-jeruzsálemi férfiakat.

Az ásatás egy nagyobb átépítési terv keretébe illeszkedik. Egy földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás idején, a jeruzsálemi hatóságok szeretnének az ideiglenes faalkotmány helyett valami tetszetősebb megoldást. Ehhez azonban ásatásokat kell végeztetni, hiszen ha a végleges feljáró elkészül, beláthatatlan időre hozzáférhetetlenné válnak az alatta lévő potenciális régészeti leletek. Ugyan megígérték, nem fognak megsérülni az ásatás közelében lévő muzulmán szentélyek, de ez az ígéret nem nyugtatta meg a muzulmánokat. Csütörtökön az izraeli arabok egyik vezetője szólította fel hittársait, hogy világszerte emeljék fel szavukat a terv ellen.

(Forrás: Index)

[popup][/popup]