Borulhat Obama nagy terve

Írta: Kitekint? - Selján Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama amerikai elnök amint hivatalba lépett, máris lépéseket tett annak érdekében, hogy közvetlenül szóljon az iszlám világhoz. Már a beiktatási beszédében is új üzenetet küldött az Egyesült Államokból. „Az iszlám világnak azt üzenjük: új úton szeretnénk előre haladni, amelynek alapja a közös érdek és  a kölcsönös tisztelet” – mondta Obama január 20-án, a változásra kész amerikai nemzet előtt. “A világ valamennyi olyan vezetőjének pedig, akik viszályt szítanak vagy a társadalmukban tapasztalható nehézségekért a Nyugatot vádolják, ezt üzenjük: tudjátok meg, hogy népeitek az alapján ítélnek meg benneteket hogy mit építetek, nem pedig az alapján, hogy mit romboltok le.”

 

A következő hónapban fog sor kerülni Obama régen várt, az iszlám világhoz szóló beszédére Kairóban. Várhatóan a Libanon előtt álló kritikus időkről fog beszélni, egy olyan parlamenti választás előtti napokban, amely a megerősödött Hezbollah síita szervezetet jutatthatja hatalomra. Egy ilyen fordulat sokat árthat Obama eddigi, a közel-keleti béke és stabilitás biztosítása érdekében tett kísérleteinek.

A Közel-Kelet egyik legerősebb fegyveres erejével rendelkező Hezbollah jelenleg a libanoni keresztény közösség támogatását élvező Szabad Hazafias Mozgalom ellenzéki vezetőjének, Michel Aoun tábornoknak a segítségével készül a libanoni kormány élére állni. Az Aoun által 2006 februárjában aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Szabad Hazafias Mozgalom szövetségre lépett a Hezbollah síita szervezettel. Aoun csatlakozása lehetővé teheti az ellenzéki Március 8. Szövetség számára a parlamenti többség megszerzését a június 7-i választásokon.

A választások után … ?

Három évvel ezelőtt a Hezbollah – Szíria és Irán támogatását élvezve – háborút vívott az izraeli hadsereggel, amelynek végül nem sikerült meggyengíteni a fegyveres milíciát. Az Izrael fölött aratott győzelem óta a Hezbollahot egyenesen „Libanon védelmezőinek” tartják támogatói. A legnagyobb kérdés, hogy vajon mi történik majd, ha június 8-án hétfőn arra ébred majd a világ, hogy Libanonban a Hezbollah, Aoun tábornokkal az oldalán, megszerezte a parlamenti többséget, Szaíd Haríri Március 14. Szövetsége pedig ellenzékbe szorult?

Mikor a Hamász iszlamista palesztin szervezet 2006 januárjában megnyerte a választásokat Gázában, a nemzetközi elemzők, szakértők, választási megfigyelők megállapításaira alapozva Jimmy Carter amerikai exelnök „szabadnak és tisztának” nevezte a voksolást. Ennek jelentősége azonban eltörpült amellett, hogy a nemzetközi közösség csupán feltételekkel volt hajlandó elismerni a választási eredményeket, Izrael szigorított szorításán, majd a két rivális palesztin szervezet, a Hamász és a Fatah egymást gyilkolták halomra Gáza utcáin. Más lenne a helyzet Libanonban?

Izrael biztonságban van?

A libanoni politikai látkép hónapokkal az Izraelben bekövetkezett hasonló változás után átalakulóban van. A zsidó állam választópolgárai elsöprő erővel támogatták a konzervatív pártokat a mérsékeltekkel szemben, melynek eredményeként Benjamin Netanjahu miniszterelnök került a hatalomra ez év elején. Netanjahuról úgy tartja az arab világ, hogy sokkal hajlamosabb a politikai problémák katonai akció alkalmazásával történő kezelésére – a békés tárgyalások helyett –, mint eldője, Ehud Olmert, aki pedig háborút indított a Hezbollah ellen 2006-ban.
A Hezbollah rakétái az izraeli-libanoni határon

Becslések szerint 30 000 darab rakétával rendelkezik a Hezbollah Libanon déli területein, amelyek mindegyike Izraelre irányul. Mégis hogyan tudná meggyőzni Netanjahu az Izrael északi részén élő állampolgárait arról, hogy biztonságban vannak a Hezbollah-politikusok uralta Libanontól?

A Közel-Kelet mindenesetre árgus szemekkel és fülekkel figyel majd Obama június 4-i kairói beszédére, hogy vajon síkra száll-e majd az amerikai elnök a demokráciáért – még annak tudatában is, hogy az elkerülhetetlenül holtpontra juttatná Izrael, az egyik leghűségesebb szövetségese, és Libanon kapcsolatait.

 

[popup][/popup]