Az énekesnő már új lemezével is elkészült!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hétfőn vette át a Márciusi ifjak díjat Budapesten Palya Bea, aki az elismerés központi átadásakor, március 15-én Mexikóban tartózkodott. Mint azt a díj átvételét követően az énekesnő elmondta, hazatérése óta új lemezével is elkészült.
 

Palya Bea átvette a Márciusi ifjak díjat!

 

Mintha egy életműdíjat adnék át, pedig Palya Bea még csak pályája kezdeténél tart – utalt a népzene, a világzene és a jazz műfajában is aktív művész eddigi gazdag munkásságára a díjat átadó Kiss Péter.

A társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter megjegyezte, az éneklés mellett esélyegyenlőségi nagykövetként is sokáig tevékenykedő Palya Bea jelenleg hazánk “egyik legjobb országimázs-intézménye”.

Mint az énekesnő elmondta, Mexikóba az Egyesült Államokból érkezett, ahol az Extremely Hungary magyar kulturális évad keretében adott két koncertet. Felemelő élmény volt a New York-i Carnegie Hallban és a washingtoni Kennedy Centerben fellépni – emlékezett. Palya Bea megjegyezte: az amerikai közönség rengeteg magyar és cigányzenei klisét ismer, így nagyon érdekes feladat volt a műfajok közti határokat boncolgatva saját zenéjét nyújtani a hallgatóknak.

– “A munkámnak van egy tradicionális, népzenei része, de csatlakozom a modern dalírói hagyományhoz is, Johnny Mitchelltől Neil Youngon át Cseh Tamásig” – árulta el, honnan szerzi inspirációit.

A Márciusi ifjak díjat Palya Beával együtt kollégájának és barátjának, Szalóki Áginak is odaítélték.

– “Nagyon örültem, hogy Ági is megkapta a díjat. Mindketten a népzene felől indultunk, mindketten egyfajta személyességgel átitatott zeneiséget szeretnénk közvetíteni, de nemcsak mi, hanem a generációnkból többek között Herczku Ági, Bognár Szilvi, Tóth Evelin is. És már a következő korosztály is fontos előadókat termelt ki magából” – hangsúlyozta Palya Bea.

Mint hozzátette, munkásságuk fontosságát nem csupán abban látja, hogy a magyar zenei hagyományt közvetítik: “ezek a dalok – mint minden népzene – közvetlenül az emberek érzelmi életéből nőnek ki, és oda is hatnak. Azt hiszem, erre most nagyon nagy szükség van”.

Palya Bea szólt az egy hete megjelent, Egyszálének című lemezéről is. Elmondása szerint az album egy kivétellel csak hangszeres kíséret nélküli dalokat tartalmaz:

– “visszanyúlás ez ahhoz a zenei örökséghez, amelyet gyerekként kaptam, és először zeneként tudtam értelmezni: ez a magyar paraszti muzsika. Mikor csak egy szál ének szól, sokkal hangsúlyosabb a hang, a zeneiség, és az, ami az énekesben belül van”.

Mint hozzátette, a multimédiás cd sok olyan “régi kedvenc” népdalt tartalmaz, amelyet még nem énekelt fel lemezre, de a korongon saját szerzemények is helyet kaptak. Következő munkáiról szólva az énekesnő elárulta: már elindultak egy új lemez munkálatai; az albumon “a régi idők” dalait fogja feldolgozni, majd Szokolay-Dongó Balázzsal készít új műsort egy rangos németországi fesztiválra.

Elmondása szerint nagyon készül a Zsidó Nyári Fesztivál keretében augusztus 30-án elhangzó szefárd koncertjére, illetve október 21-i fellépésére, “egy teljesen szóló félidőre” a Művészetek Palotája nagytermében, ahol a koncert második felében az Eva Quartet bolgár énekegyüttes zenél majd.
 
– “Az évet a hagyományos Trafó-koncertek zárják, ezúttal kettő, de közben is rengeteget koncertezem és zenélek”.

 

[popup][/popup]