Az izraeli kormányfő támogatja az illegális zsidó telepek felszámolását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Erővel fogják kilakoltatni az érintett, még Izrael szerint is illegálisan épített telepek lakóit, ha önként nem távoznak.
 

 

Benjamin Netanjahu, Izrael jobboldali kormányfője vasárnap támogatásáról biztosította az illegálisan épített zsidó telepek felszámolásának ügyében az izraeli védelmi minisztert – jelentette vasárnap az izraeli katonai rádió. Az 1967-es háború alatt Izrael által elfoglalt területeken létesített zsidó telepek kérdése az izraeli-palesztin béke egyik legnagyobb akadályának számít.

Közben az izraeli külügyminiszter kizárta annak lehetőségét, hogy Izrael visszavonuljon az 1967-es határvonal mögé a jelenlegi körülmények között.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy le fognak rombolni 22, engedély nélkül létrehozott zsidó vadtelepet, amelyeket az 1967-es izraeli-arab háborúban elfoglalt területeken hoztak létre. A miniszter közölte, hogy erővel fogják kilakoltatni az érintett, még Izrael szerint is illegálisan épített telepek lakóit, ha önként nem távoznak. A nemzetközi közösség, köztük az Európai Unió minden, az elfoglalt területeken felépített telepet illegálisnak tart.

A Háárec című izraeli lap felhívta a figyelmet arra, hogy Barak – aki két évvel ezelőtti hivatalba lépése óta ígér hasonlókat – nem mondott határidőt a terv végrehajtására. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint Netanjahu, akire erős nyomás nehezedik Washingtonból a telepek felszámolására, teljes támogatásáról biztosította a védelmi minisztert, bármilyen döntést is hoz a kilakoltatásról.

Netanjahu a vasárnapi kormányülésen kijelentette, hogy Izrael nem fog új telepeket létesíteni. Ez volt az első kormányülés azóta, hogy az izraeli kormányfő találkozott Barack Obama amerikai elnökkel Washingtonban, ahol a Fehér Ház és a kongresszus tagjai is a békefolyamat akadályának tartott ciszjordániai telepek felszámolását követelték, valamint azt, hogy ne építsenek több telepet azokon a területeken, amelyeket a palesztinok magukénak tartanak.

A vasárnapi kormányülés kezdete előtt az izraeli külügyminiszter közölte, hogy nem támogatja a telepek kiürítését, mert azt csak egy tágabb béketerv részeként kéne végrehajtani. Avigdor Lieberman kizárta, hogy visszatérjenek az 1967-es háború előtti határok mögé, amelynek végrehajtása “a jelenlegi körülmények között nem hozna se békét, se biztonságot, és nem jelentené a konfliktus végét”.
 

[popup][/popup]