Összenő, ami összetartozik? Jobbikos pártprogramot készítenek a rendőrök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a Jobbik Magyarország Mozgalom megállapodást kötött egymással a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Pozsonyi úti irodaházában. Parlamenti képviselők tiltakoznak amiatt, hogy aktív rendőrök hivatalos kapcsolatot építsenek egy párttal. A rendőrszakszervezet egyelőre értetlenül áll a tiltakozás előtt.

Forrás: STOP

 

 

Az 5300 aktív rendőrt tömörítő Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a parlamenten kívüli Jobbik Magyarországért Mozgalom hivatalossá tett kapcsolatát a múlt héten a Parlamentben Gulyás József SZDSZ-es képviselő nagyobb kontextusban láttatta. Mint fogalmazott, “a nyíltan neonáci, Nemzeti Arcvonal nevet viselő szervezet arról értekezik, hogy a legtettrekészebb hazafiak, vagyis a szélsőséges, radikális jobboldali szervezetekhez kötődő személyek beépültek a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendőrség testületeibe. Lódításként is kezelhetnénk – bár ilyesmivel nem illik viccelni -, ha nem ismernénk a tettre kész rendőrök szakszervezetének tevékenységét”.

Gulyás felrótta, hogy a szakszervezet főtitkára, Szima Judit annak az Európai Parlamenti választásokon induló JMM-nek a 4. képviselőjelöltje, amely a halálbüntetés visszaállítását is kilátásba helyezte. Gulyás szerint a rendőrszakszervezet politikai aktivitása alkotmányellenes, és nem csak a magyar, de nemzetközi jogszabályoknak is ellent mond.

Gulyás most hétfőn viszont már azt is megtudhatta, hogy a Jobbik Magyarország Mozgalommal nem csupán Szima Judit kötött választási szövetséget, de az általa vezetett szakszervezet is együttműködésre lépett a parlamenten kívüli párttal. Nem máshol, mint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Pozsonyi úti irodaházában.

Noha Ökrös Attila, a tettrekész szakszervezet sajtófőnöke szerint Gulyás téved, hiszen ők egyrészt mind az öt parlamenti pártnak is küldtek megállapodás-tervezetet, de azok nem akartak együttműködést kötni, másrészt, kizárólag szakmai, nem pedig politikai megállapodásról van szó. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy a megállapodás 2. oldalán a szakszervezet arra vállalkozik, hogy a “Párt programjának rendészeti jellegű és a munkavállalók helyzetét javító, koncepcionális jellegű programjának a kidolgozásában aktívan részt vesz”. Továbbá arra vállalkoznak, hogy a “Párt rendészetet érintő programpontjának az ismertetését (…) saját médiafelületein folyamatosan megjelenítik”.

A JMM a megállapodásban azt is rögzíti, hogy TMRSZ-nek azokat a “szakmai igényeit” is figyelembe veszi majd, amelyek a rendőri vezetők kiválasztására és megbízásukra vonatkoznak.

A szabad demokrata képviselő szerint a rendőrségre bekötött szervezetek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A STOP-nak nyilatkozva Gulyás szóvá tette, hogy a szakszervezet belegyalogol a rendőri vezetésbe, ráadásul egy sor eljárást indítottak ellenük.

Ökrös Attilától illően megkérdeztük, hogy egyetértenek-e azokkal a magyargárdista ruhába öltözött férfiakkal, akik Bajnai Gordon miniszterelnöki eskütételével egyidőben rendőrökre támadtak a Parlamenten kívül (A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke a Magyar Gárda egyik életre hívója). Ökrös annyit mondott, hogy ismerik a Magyar Gárdát, de számukra a szervezet ugyanolyan, mint minden más törvényesen működő szervezet. “Számunkra törvénytisztelő és törvénysértő emberek vannak, nem rassz alapján különböztetjük meg az embereket” – mondta annak kapcsán, hogy Gulyás szerint a szakszervezet honlapja tele van rasszista, cigányozó és zsidózó hozzászólásokkal.

Kíváncsiak voltunk, hogy a parlamenten kívülről, miért kizárólag a JMM-et keresték meg, és szerintük lett volna-e sértődés, ha a Jobbik Magyarországért Mozgalom kimarad a megállapodásra kért szervezetek közül. Szima Judit a STOP-nak azt mondta, minden párt előtt nyitottak, és ő Vona Gáborral, a JMM elnökével alig egy hónapja találkozott először. Szerinte a JMM nem sértődött volna meg, ha őket nem keresik meg a megállapodás tervezettel, jelentette ki.

Egyáltalán, miben reménykednek, mire jó ez a megállapodás? – kérdeztük Ökröst, aki szerint arra jó, hogy amennyiben a Jobbik Magyarországért Mozgalom bekerül a parlamentbe, akkor az ő javaslataikat is felhasználják. Ezek közül példának a büntető-törvénykönyvet említette, amely szerinte változtatásra szorul. Ökrös szerint a Jobbik Magyarország Mozgalomnak abban is segíteni tudnak, hogy a rendőrök tudják, mit gondol “a társadalom, és mit gondolnak a turisták”.
 

[popup][/popup]