A vészkorszak emlékezete

Írta: Új Magyar szó - Rovat: Hírek - lapszemle

A Marosvásárhelyről és környékéről deportált zsidó áldozatokra emlékeztek tegnap a volt Iskola utcai (ma Aurel Filimon) zsinagógában.
 

Forrás: Új Magyar szó

 

Marosvásárhelyről, Szovátáról, Parajdról, Székelyudvarhelyről és a környékbeli falvakból több mint ötezer embert gyűjtöttek össze 1944. május 3-án a téglagyárban és a régi baromvásártéren kialakított gettókban. Marosvásárhelyről három szerelvényt indítottak a haláltáborok felé, a zsidó lakosság megsemmisítéséhez pedig Májai Ferenc Marosvásárhely akkori polgármestere, valamint Ferenczi Károly csendőrparancsnok nyújtottak segítséget.

A deportáltak közül alig ezren tértek haza. Az áldozatokra minden évben gyertyagyújtással és istentisztelettel emlékeznek a túlélők és leszármazottaik, illetve azok a keresztények, akik együttéreznek az áldozatokkal és elítélik a holokausztot.

Az Auschwitzot megjárt zsidók száma évről évre apad, ma már alig néhányan vannak, akik meggyújtják az emlékezés gyertyáit. A Felső-Maros-menti települések zsidó lakosságát Szászrégenben gyűjtötték egybe és onnan deportálták.

Szentgyörgyön emlékfallal tisztelegte
A holokauszt Kovászna megyei áldozatainak állít emléket a sepsiszentgyörgyi zsidó temetőben az a fal, amelyet, annak a több mint hatszáz személynek a nevével avattak fel, akiket a megyéből 1940 és 1944 között hurcoltak el náci lágerekbe.

A háromszéki zsidóság deportálásának 65. évfordulóján szervezett eseményen részt vett Herman Rosner, a helyi zsidó közösség vezetője, Aurel Vainer, a zsidó közösségek szövetségének elnöke, Slomo Sorin Rosen, a romániai zsidók első rabbija, illetve Antal Árpád polgármester.

[popup][/popup]