Iránról tárgyalt a CIA igazgatója izraeli vezetőkkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Iránról tárgyalt titokban Leon Panetta, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója izraeli vezetőkkel, akik biztosították őt, hogy a zsidó állam nem indít váratlan támadást Teherán ellen – jelentette csütörtökön az izraeli közszolgálati rádió.
 

 

A tájékoztatás szerint két héttel ezelőtt tartották a találkozót, amelyen Panetta megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu kormányfővel, Ehud Barak védelmi miniszterrel és más magas rangú izraeli tisztségviselőkkel. A tárgyaláson elsősorban az iráni atomprogramról volt szó.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy polgári célzatú nukleáris programja örvén Irán atomfegyvert készül előállítani. Teheránban tagadják, hogy az atomprogram az áramtermelésen kívül más célt is szolgálna. A rádió értesülése szerint az izraeli tisztviselők biztosították az amerikai felet arról, hogy Irán ügyében nem szándékoznak “meglepetést okozni” az Egyesült Államoknak.

Izraelt aggasztja, hogy Washington tárgyalást kezdeményezett Teheránnal atomprogramjáról. Izrael azt szeretné, hogy a nemzetközi közösség Teheránnal folytatott párbeszédének idejét korlátozzák, mert ha nem, akkor – Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szavai szerint – gyakorlati lépéseket tesz.

Izrael nem zárja ki az iráni nukleáris program elleni katonai megoldás lehetőségét. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő áprilisi beiktatási beszédében úgy fogalmazott, hogy Irán jelentheti a legsúlyosabb fenyegetést Izraelre a zsidó állam 1948-as megalapítása óta.

 

[popup][/popup]