Izrael csökkenti a védelmi kiadásokat?

Írta: Kitekint?.hu - Selján Péter - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter ellenzi a védelmi költségvetés lefaragását, amely szerinte nagy mértékben csökkentené a hadsereg felkészültségét.
 

 

A Benjamin Netanjahu vezette új izraeli kormány első válságához vezethet a kincstár azon indítványa kapcsán felszínre jött nézeteltérések, amely csökkentené a védelmi kiadásokat – írta  vasárnap az izraeli Háárec. A Munkapártot vezető, egyben a védelmi miniszteri posztot is betöltő Ehud Barak szerint a Juval Steinitz pénzügyminiszter által javasolt költségvetés „irreális és felelőtlen”.

„A védelmi költségvetés csökkentésének szándéka (…) alááshatja az IDF (Izraeli Védelmi Erők) különböző fenyegetésekkel szembeni védelmi képességét és a rakétavédelmi rendszerek fejlesztését is” – mondta Barak. „Arra való tekintettel, hogy Izrael államnak milyen kihívásokkal és fenyegetésekkel kell szembenéznie, egy felelős és előrelátó vezetés nem csökkentheti a védelmi kiadásokat.” Barak ellenzi a sorkatonai szolgálatukat teljesített katonák juttatásainak csökkentését is.

Mi több, a védelmi miniszter ismételten felhívta a figyelmet a költségvetési juttatások jelentős mértékű bővítésének fontosságára, amelyről egy korábbi gazdasági csomag részeként született egyezség. Továbbá kiemelte a Histadrut szakszervezeti tömörülés (Zsidó Munkások Általános Szövetsége) és a munkáltatók közötti megállapodás szükségességét.

Ofer Eini, a Histadrut vezetője szombaton arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a Pénzügyminisztériummal zajló költségvetési tárgyalások nem vezetnek eredményre, bukhat a Netanjahu vezette kormány. „A Munkapárt a gazdasági válság miatt csatlakozott a koalíciós kormányhoz, hogy megelőzze az elbocsátásokat és a munkanélküliség növekedését” – mondta Eini egy politikai forrás szerint. „Ha ez nem valósul meg, akkor semmi értelme [a kormányban] maradni.”
 

[popup][/popup]