“Visszataszító és teljes egészében elfogadhatatlan az antiszemitizmus”

Írta: Hirszerzo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Visszataszító és teljes egészében elfogadhatatlan az antiszemitizmus – jelentette ki XVI. Benedek pápa hétfőn, tel-avivi érkezésekor. A katolikus egyházfő, akit Simon Peresz izraeli államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadott, emlékeztetett arra, hogy “a zsidó nép tragikusan tapasztalta meg azoknak az ideológiáknak a rettenetes következményeit, amelyek tagadják minden emberi lény alapvető méltóságát”. 

A pápa síkra szállt amellett, hogy mind az izraeli, mind a palesztin nép “saját hazájában élhessen”

 

“Ezért kell tisztelettel megemlékeznem a soá hatmillió zsidó áldozatáról, és imádkozni, hogy az emberiség soha többé ne legyen tanúja ilyen mértékű bűntettnek” – mondta.

A pápa toleranciára, párbeszédre és megbékélésre szólított fel, valamint síkra szállt amellett, hogy mind az izraeli, mind a palesztin nép “saját hazájában élhessen, biztos és nemzetközileg elismert határok között”. A pápa kijelentésében nem használta az “állam” kifejezést, amire Netanjahu kormányfő mindeddig nem tett ígéretet a palesztinoknak a washingtoni és más szövetségesi nyomás ellenére.

XVI. Benedek egyúttal reményét fejezte ki, hogy a három nagy monoteista vallás, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus által is szent városként tisztelt Jeruzsálemben valamennyi zarándok szabadon, korlátozások nélkül felkereshesse hite szent helyeit.

Simon Peresz először latin nyelven (“Ave Benedicte, princeps fidelium qui hodie Terram Sanctam visitas” – “Isten hozott, Benedek, első a hívők között, aki ma a Szentföldre látogatsz”), majd héberül köszöntötte XVI. Benedeket. Hangsúlyozta, hogy a pápa látogatásának küldetése “elvetni a tolerancia magvát, és kiirtani a fanatizmus gyökereit”.

Az izraeli elnök azt a meggyőződését hangoztatta, hogy XVI. Benedek üzenete elősegíti “a judaizmus és a kereszténység közötti párbeszéd folytatását a próféták szellemében”. A közel-keleti rendezésről szólva Peresz felidézte, hogy a zsidó állam már békét kötött Egyiptommal és Jordániával, jelenleg folynak a tárgyalások a palesztinokkal, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben sikerül eljutni egy igazságos regionális békéhez. Az ünnepélyes fogadás után a pápa helikopteren Jeruzsálembe utazott.
 

[popup][/popup]