A “Zsidesz” elnevezés, a “zsidó” és a “Fidesz” szavak kiforgatása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyílt antiszemitizmus Magyarországon címmel közölt cikket keddi számában a Der Standard. A jobboldali populista, ellenzéki Fideszt is támadja egy szélsőjobboldali párt – emeli ki alcímében az osztrák liberális napilap budapesti tudósítója.
 

Antiszemita hangok

2009. május 5. / Népszava Online 

A példátlan népszerűségi mélyponton álló, még kormányzó MSZP európai parlamenti kampánynyitóját az elszántság és depresszió elegye, a közvélemény-kutatások alapján a szavazók hetven százalékának támogatását maga mögött tudó, jobboldali-populista Fideszét győzelmi hangulat jellemezte – írta Gregor Mayer.

A “szélsőjobboldali Jobbik” első alkalommal indul önállóan egy országos választáson, és várhatóan átlépi az ötszázalékos bejutási küszöböt. A párt nem retten vissza attól, hogy nyíltan antiszemita hangokkal színezze választási kampányát, abszurd módon éppen azért, hogy “a tőle ideológiailag nem egészen távol álló vetélytársától, a Fidesztől” megkülönböztesse magát – írta a szerző.

Antiszemita körökben bevett szófordulat a “Zsidesz” elnevezés, a “zsidó” és a “Fidesz” szavak kiforgatása. A Jobbiktól nem távol álló náci honlap, a kuruc.info rendszeresen használja ezt a kifejezést az “elzsidósodott Fideszről” – áll a cikkben. Az antiszemita módon fellépő franciaországi jelöltektől eltérően viszont – folytatódik az írás – a református tiszteletesnek, ifj. Hegedüs Lórántnak, aki egy alkalommal a holokauszttagadó David Irvinget is vendégül látta parókiáján, nem kell következményektől tartania támadó kijelentései miatt.

A hatóságok láthatóan nem találnak fogást a kuruc.info portálon, amely a legalpáribb formában izgat a romák, zsidók és a nem nemzeti másként gondolkodók ellen, és az általa nem kedvelt bírók és újságírók telefonszámait nyilvánosságra hozza. Igaz, külföldi szerveren működik, de készítői gyakorlatilag mind ismertek – állapítja meg. A szerző megjegyzi, hogy a Jobbik Novák Előd személyében a kuruc.info egyik szerzőjét delegálta az Országos Választási Bizottságba.

Végül felidézi azt is, hogy a magyar rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét kéri a romák elleni sorozatos támadások felderítéséhez.

 

[popup][/popup]