Izrael ismét bombázza a gázai alagutakat

Írta: Hirszerzo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli harci repülőgépek szombaton is csapást mértek a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt lévő csempészalagutakra azután, hogy aknagránátokat lőttek ki a palesztin területről Izraelre.
 

Áldozatokról sem az izraeli hadsereg, sem a szemtanúk nem számoltak be. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy három, fegyvercsempészésre használt alagutat vettek célba az egyiptomi határ mentén, nem messze Rafah városától.

Előzőleg a Gázai övezetből három aknagránátot lőttek ki Izrael déli részére. A lövedékek senkit sem sebesítettek meg. A támadást egy militáns palesztin csoport, a Palesztin Ellenállási Bizottságok vállalta magára.

Izrael csaknem két hónapos szünet után, pénteken újította fel a Gázai övezetbe vezető alagutak elleni légitámadásokat egy rakétatámadás megtorlásaként.

A palesztin rakétatámadások számottevően csökkentek azóta, hogy Izrael december végén offenzívát indított a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet ellen. A 22 napos hadjáratnak tűzszünet vetett véget január 18-án. Az offenzíva azonban csak részben érte el kitűzött célját, hogy megszűnjenek az Izrael elleni rakétatámadások és a fegyvercsempészés a Gázai övezetbe.

A fegyvereken kívül a létfenntartáshoz szükséges termékek is az egyiptomi-gázai határ alatti alagutakon jutnak be a palesztin területre. A 362 négyzetkilométeres, 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles tengerparti sávban másfél millió palesztin él összezsúfolódva.
 

[popup][/popup]