Hány zsidó élne a Földön, ha nem lett volna Holokauszt?

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi Héber Egyetem demográfiai és statisztikai karának professzora, Sergio Della Pergola a Beshvil Hazikaron című folyóiratban nemsokára közreadja tanulmányát azokról a számításokról, melyekkel a zsidó népesség létszámát kívánják világviszonylatban összesíteni, illetve megbecsülni, hány zsidó élne, ha a Holokauszt nem következett volna be a második világháború alatt.

Forrás: Globusz.net / Ha’aretz

 

 

A Ha’aretz, mely összefoglalót ír Della Pergola még meg nem jelent tanulmányáról, megállapítja: a professzor szerint a Holokauszt épp azt a fiatal, kelet-európai zsidó közösségeket sújtotta a legjobban, melynek tagjai körében – szemben a nyugati zsidósággal – mindig is rendkívül magas volt a népszaporulat. A pusztítás következtében így nem csak létszámában csökkent a zsidóság, hanem belső társadalmi struktúrája is megváltozott, melynek következményeit fel sem lehet mérni. „Mi lenne – írja –, ha ma léteznék egy másik, kelet-európai tízmilliós zsidó népesség? Ez esetben vajon létrejött volna Izrael állama? De mindez nem a tudomány, inkább a tudományos-fantasztikum világába tartozik.”

Jelenleg – állapítja meg a tanulmány – a világon mintegy 13 millió zsidó él. A szám becslésen alapul, és gyakorlatilag nem tartalmazza azokat, akik ugyan zsidó származásúak, de nem tartják magukat zsidónak. Még kevesebb lehetőség van arra, hogy a csak részben zsidó származású egyének számát megbecsüljük. Mindazonáltal statisztikai módszereket alkalmazva, nagy biztonsággal állítható: ha nem lett volna Holokauszt, úgy ma a világon legalább 32 millió zsidó élne.

[popup][/popup]