A magyar zeneszerző művei túlélik a holokausztot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb felfedezés-értékű lemezt jelentett meg a Hungaroton Kamarazene, hegedűvel címmel. A lukovi munkatáborban 1944-ben megölt Weiner László műveinek kiadását Dirk Hegemann, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának brácsaművésze szorgalmazta – közölte az MTI-vel a kiadó sajtóirodája.

Forrás. MTI

 

 

Weiner László holokauszt-áldozat műveit a német művész Dirk Hegemann szorgalmazására adták ki.

Mint azt Dirk Hegemann az MTI megkeresésére felidézte, az egyik budapesti zeneműboltban bukkant rá Weiner László hegedűre és mélyhegedűre írt Duójára, amelyet megszólaltatott egy hangversenyen. Annyira érdekesnek találta a zenét, hogy elkezdett kutatni.

A stuttgarti zeneakadémia könyvtárában fellelte a hegedűre és zongorára írt Szonátát, amit ugyancsak előadott. Minél többet foglalkozott ezzel a zenével, annál inkább érthetetlenebbé vált számára, hogy ezt a kiváló zeneszerzőt mellőzik hazájában – mutatott rá a német muzsikus.

A brácsaművész a Sir Roger Norrington vezette együttes, a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarában játszik. Kiválóan beszél és ír magyarul, amit a zenének köszönhet, hiszen kisgyermekkorában magyar származású hegedűtanárnál kezdett hegedülni – jegyezte meg.

Mivel az üldözés miatt derékba tört pályáról van szó, Weiner László életműve Dirk Hegemann szerint könnyen áttekinthető: áll a már említett Duóból és Szonátából, a Vonóstrió-szerenádból, valamint a fuvolára, mélyhegedűre és zongorára és vonószenekarra írt Concertóból – ezek szerepelnek is a lemezen.

A Trió sokáig lappangott, míg végül sikerült Weiner özvegye, Rózsa Vera családjával kapcsolatba kerülni. Ők éppen a Trió kottakiadását készítették elő, amiben végül segítségükre volt a brácsaművész.

A lemezen Dirk Hegeman partnerei a Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarából kerültek ki: Monika Hölszky-Wiedemann az elsőhegedűben játszik, Tatjana Ruhland pedig a zenekar egyik szólófuvolistája. Kanada talán leghíresebb magyar származású zenészcsaládjának sarja, Julian Kuerti vállalta a Concerto dirigálását a felvételen.

A XX. századi magyar zenetörténet egyik legígéretesebb tehetségének tartott Weiner László (1916. április 9. – 1944. július 25.) szülővárosában, Szombathelyen kezdte zenei tanulmányait. 1934-ben zeneszerzést tanult a Zeneakadémián, Kodály irányításával.

Tehetsége karmesterként, komponistaként és zongoristaként egyaránt megmutatkozott. Az ifjú Weiner kedvező sajtóvisszhangot kiváltó hangversenyeken dirigálta Händel két oratóriumát (Saul, Judás Makkabeus). A mindkettőben szólót énekelő Rózsa Verával 1942-ben kötött házasságot. A már életbe lépett zsidótörvények miatt a művészházaspár fellépései az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) hangversenyeire szűkültek, Weiner hamarosan megkapta behívóját.

Kodály Zoltán hiába próbálta egyik legkedvesebb tanítványát megmenteni a munkaszolgálattól és a keleti front borzalmaitól, a hivatalos jelentés szerint az alig huszonnyolc éves Weiner Lászlót a lukovi munkatáborban érte a halál.

Rózsa Vera 1955-től Londonban énektanárként folytatta munkáját. Számos nagyhírű tanítványa között van Sarah Walker, Kiri Te Kanawa, Karita Mattila, Tom Krause, Anne Sofie von Otter, Marie-Adele McArthur és Komlósi Ildikó is.

 

[popup][/popup]