“Gyalázat” – botrány az ENSZ-konferencián

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Csaknem félszáz küldött kivonult hétfőn az ülésteremből az ENSZ rasszizmus elleni konferenciáján Mahmúd Ahmadinezsád beszéde alatt, amikor az iráni elnök azzal vádolta Izraelt, hogy “a legkegyetlenebb, legelnyomóbb, rasszista rendszert” hozta létre.

Forrás: MTI

 

 

Ostorozta az Egyesült Államokat és a nyugat-európai országokat, amiért segítettek létrehozni Izraelt a II. világháború után “a zsidók szenvedéseinek ürügyén”. “Kivándorlókat indítottak útnak Európából, az Egyesült Államokból és a világ más részeiről, hogy teljesen rasszista államot hozzanak létre a megszállt Palesztinában” – mondta.

Több mint negyven részt vevő diplomata azonnal felállt a helyéről, és elhagyta az üléstermet a beszéd időtartamára. Izrael, az Egyesült Államok és további nyolc nyugati ország eleve bojkottálja a hétfőn megnyílt genfi értekezletet. Attól tartanak, hogy Izrael elleni támadások fóruma lesz a muzulmán országok számára, s Ahmadinezsád beszéde részben már igazolta is aggodalmukat. Az iráni elnök pálcát tört beszédében a kivonulók és a távolmaradók felett, “arrogáns és önző” magatartással vádolva őket.

Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter, aki az iráni elnök után következett a felszólalók sorrendjében, azt mondta a konferencia részvevőinek, hogy az iráni elnök szavai gyűlöletre uszítottak. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is elítélte az iráni államfőt Izrael elleni kirohanása miatt. “Az iráni vezető – a találkozó céljával ellentétesen – arra használta beszédét, hogy vádaskodjék, megosszon és bujtogasson” – mondta a dél-koreai főtitkár.

Nagy-Britannia egyértelműen elítéli az iráni államfő sértő, uszító hangú, Izrael-ellenes kijelentéseit – jelentette ki Londonban Gordon Brown brit miniszterelnök szóvivője egy sajtótájékoztatón. Az ilyen kijelentéseknek sehol sincs helyük, de különösen nincs az ENSZ rasszizmus elleni értekezletén – tette hozzá. A Cseh Köztársaság végleg kivonul a konferenciáról Ahmadinezsád kijelentései miatt – jelentette be prágai közleményében a cseh külügyminisztérium.

Piros bohócorrot és színes, tarka parókát viselő tiltakozók többször közbekiabáltak a konferencia üléstermében az iráni elnök beszéde alatt. “Gyalázat” – kiabálták, és rasszistának nevezték az iráni vezetőt. Nem derül ki a helyszíni jelentésekből, kik voltak ők, és hogyan jutottak be az ülésterembe. Kevéssel később Izrael-barát és zsidó csoportok mintegy száz tagja elállta Ahmadinezsád útját, megakadályozva egy időre, hogy bejusson tervezett sajtóértekezletére.

A genfi értekezlet a dél-afrikai Durbanben 2001-ben rendezett hasonló tanácskozás utókonferenciájának számít, ezért Durban-II-ként is emlegetik. A durbani konferencia élesen elítélte Izraelt a palesztin területek megszállva tartása miatt.

 

[popup][/popup]