Széder vacsora volt a Fehér Házban

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Barack Obama amerikai elnök, miután a hét elején Törökországban baráti kezet nyújtott az iszlám világnak, emlékeztetve arra, hogy az ő családjában is vannak muszlimok, a zsidó húsvét (pészah) kezdetét széder vacsorával köszöntötte csütörtök este a Fehér Házban – írta az AHN amerikai hírügynökség.

Forrás: STOP

 

 

Obama az első amerikai elnök, aki a zsidók Egyiptomból való kivonulására emlékező pészah ünnep kezdetén széder estet rendez az elnöki rezidencián. Az eseményre – amelyen jelen lesz a first lady is – közeli barátokat, illetve az elnöki hivatal tagjait hívják meg.

Mint az AHN emlékeztetett, a kenyai apától származó Obama egyik fő célja, hogy adminisztrációja minden vallással jó kapcsolatot ápoljon. Ankarai látogatásakor közölte: Amerikának a muszlim világhoz való viszonyát nem csak a terrorizmus elleni küzdelem fogja jellemezni. Egyúttal kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló kapcsolatot szorgalmazott.

A zártkörű széder esten – amellyel az AP hírügynökség szerint Obama azt kívánja jelezni, hogy a zsidó szavazók szövetségesként számíthatnak rá – jelen lesz Valerie Jarrett, Obama egyik legközelebbi tanácsadója, továbbá Reggie Love elnöki szárnysegéd és Melissa Winter, aki a first lady kabinetfőnökének helyettese.

Az Obama-adminisztráció két talán legbefolyásosabb zsidó tagja, Rahm Emanuel kabinetfőnök és David Axelrod főtanácsadó nem vesz részt a vacsorán. Ott lesz viszont Axelrod személyi segédje, Eric Lesser, valamint Susan Sher, Michelle Obama tanácsadója, Herbie Ziskend, Joe Biden alelnök gazdasági tanácsadója és Lisa Kohnke, a Fehér Ház helyettes rendezvényigazgatója.

A Fehér Ház úgynevezett régi családi étkezőjében hagyományos zsidó ételeket, maceszt, keserű füveket, sült tojást és zöldségeket szolgálnak fel. A vacsorán felolvasást tartanak a Haggádából, az egyiptomi kivonulás bibliai történeteinek gyűjteményéből.

Obama elnöksége óta a Fehér Házban úgynevezett vallási partnerségi tanács működik a vallási alapú kezdeményezések szövetségi támogatásának felügyeletére. A 25 vallási és világi személyből álló testületet Joshua DuBois, egy afroamerikai pünkösdista lelkész vezeti.
 

[popup][/popup]