Izrael: „Már holnap reggel kitörhet egy háború”

Írta: Kitekint? - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael történelmének egyik legnagyobb hadgyakorlatára készül, amelyre vélhetően a következő két hónapban fog sor kerülni. A gyakorlat nem titkolt célja a lakosság felkészítése mellett, hogy tudatosítsa az emberekben egy újabb háború kitörésének lehetőségét. Az izraeli Hazai Front Parancsnokság (Home Front Command) egyik tisztje szerint nem lennének elég hatékonyak a reagáló erők egy jelenlegi háború esetén – írta a Háárec izraeli napilap.

Forrás: Kitekintő

 

 

„Háború esetén nem lenne elég mentésre, valamint vegyi és biológiai hadviselésre specializálódott egység. Még ha be is hívnánk a tartalékosokat, akkor is csak a lakosságra támaszkodhatnánk. Fel kell készülnünk arra az eshetőségre, hogy egy háború során az ország bármely pontját rakétatámadás érheti, figyelmeztetés nélkül” – nyilatkozta a Háárecnek Hilik Sofer ezredes, a Hazai Front Parancsnokság lakossági ügyekért felelős részlegének vezetője.

A Parancsnokság abban bízik, hogy sikerül tudatosítani a lakosságban, hogy a jövőben akár az egész ország háborús fronttá válhat, egyik pillanatról a másikra. Sofer ezredes elmondása szerint az országos szintű gyakorlat célja, „hogy a lakosságot passzívból aktívvá transzformálja. Meg akarjuk értetni az állampolgárokkal, hogy akár már holnap reggel kitörhet egy háború.”

„Az egész lakosság részt fog venni a gyakorlaton, nem csak az iskolák, mindenki”- mondta Sofer. „Mindannyiunknak gyakorolni kell majd a rövid idejű figyelmeztető-jelzésekre való reagálást, amelyek elhangzásakor menedéket kell keresnünk, még mielőtt elkezdenének hullani a rakéták.”

Minden egyes körzetet jegyzékbe vesznek a fedezékbe vonulásra rendelkezésre álló idő alapján, a szükséges információkkal pedig hűtőmágnest gyártanak majd a polgárok számára. Egy tel-avivi lakosnak például a figyelmeztető-jelzés elhangzásától számítva két perce van, hogy felkészüljön egy esetleges becsapódásra. A parancsnokság azt reméli, hogy ezen információk tudatában az emberek zseblámpából, palackozott vízből, rádióból és elemekből álló családi “túlélőcsomagot” állítanak majd össze.

A gyakorlatot egyhetesre tervezik, amely során többféle forgatókönyvet is elpróbálnak majd, beleértve a Hezbollah, Szíria vagy a Hamász által konvencionális és nem konvencionális robbanófejekkel felszerelt rakétákkal végrehajtott támadásait is.

Sofer hangsúlyozta, hogy háború alatt az állampolgároknak tudniuk kell gondoskodni magukról. Vészhelyzet esetén az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Védelmi Minisztérium eljárásmódja szerint nem kezdik el evakuálni a civileket, még a Hezbollah vagy a Hamász által ellenőrzött körzetek határához közeli területeken sem. A Hazai Front Parancsnokság tisztjei kitartanak amellett, hogy ők nem próbálnak „az egészséges félelemérzet” felett még további félelmet kelteni senkiben sem.

Izrael háborúra készül?

A gyakorlat időzítéséből kiindulva arra lehet következtetni, hogy Izrael komolyan számol egy, a közeljövőben bekövetkező háború lehetőségével. Nem kizárt, hogy esetleg a június 7-i libanoni választások kapcsán, melynek nagy esélyese az USA által terrorista szervezetnek tartott síita Hezbollah politikai párt. Mindemellett bármikor újra fellángolhat a palesztin-izraeli konfliktus is, hiszen a Gázai-övezetet uraló Hamász továbbra is csak a fegyveres harcban hisz, nem hajlandó elismerni sem Izraelt. Számolnunk kell még Szíriával is, amely kétségkívül fontos szerepet tölt be a közel-keleti békefolyamatban.

Megjegyzendő, hogy a múlt héten hivatalba lépett új izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman világszerte aggodalmat keltett szélsőségesnek mondható kijelentéseivel. Álláspontja szerint Izrael nem vonul ki a Golán-fennsíkról, és tárgyalni sem akar erről Szíriával, valamint a zsidó államot semmi sem kötelezi az annapolisi konferencián elindított palesztin-izraeli békefolyamat folytatására.
 

[popup][/popup]