Döntött a bíróság: megtekinthető a zsidónegyed értékvizsgálata

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilvános adat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal értékvizsgálata, amelyet a világörökség részét képző régi zsidó negyedről készített.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

A mai tárgyaláson a Fővárosi Bíróság nem fogadta el a KÖH érvelését, miszerint az értékvizsgálat döntés-előkészítő adatnak minősül, ami törvény alapján elzárható a nyilvánosság elől.

Nyilvános adat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal értékvizsgálata, amelyet a világörökség részét képző régi zsidó negyedről készített, mondta ki a mai tárgyaláson a Fővárosi Bíróság.

A VII. kerületi önkormányzat a rehabilitációs tervéhez kért egy felmérést a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH). A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) által képviselt újságíró erre a dokumentumra volt kíváncsi, azonban a KÖH megtagadta a kérés teljesítését.

A bíróság a tegnapi tárgyaláson nem fogadta el a KÖH érvelését, miszerint az értékvizsgálatra még a jövőben bizonyosan alapulnak majd — a rehabilitációs terven kívüli – döntések, s ezért a dokumentum belső, döntés-előkészítő adatnak minősül, ami törvény alapján elzárható a nyilvánosság elől.

A bíróság leszögezte, hogy csak folyamatban lévő, konkrét döntéshozatali folyamat léte eredményezheti a nyilvánosság korlátozását, bizonytalan és jövőben bekövetkező esetleges döntések azonban nem.

Az ítélet értelmében a világörökséghez tartózó városrészről készült elemzés mindenki számára nyilvános. Az ítélet ugyan nem jogerős, de remélhetőleg a KÖH különbözik a legtöbb állami intézménytől, s nem vesz igénybe minden lehetséges jogi eszközt az eljárás és az adatszolgáltatás elnyújtására. A határozat nyomán talán belátja az alperes is, hogy a régi zsidó negyed – és ehhez kapcsolódóan az arról szóló szakmai anyag – nem egy minisztérium, egy kerület vagy egy hivatal munkatárgya, hanem az ország egyedülálló értéke.
 

[popup][/popup]