Hazánkban Izrael egyik legnépszerűbb írója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Etgar Keret, Izrael sztárírója először olvasható magyarul: 19,99! Az író-rendező április 5-én az Alexandra Irodalmi Kávéházban dedikál.

Forrás: Kultúra

 

 

Ha novellákról kérdezünk egy izraelit, szinte biztos, hogy Etgar Keret nevét említi először. Izraelnek ő a sztárnovellistája. Keret ugyanazzal a recepttel dolgozik, mint nálunk Örkény István tette egykor: egyszerű, tömör, bárki számára könnyen érthető nyelven, remek humorérzékkel és iróniával ábrázolja az élet legfonákabb dolgait. Novellái könnyed olvasmányok, amelyekből egyet-egyet kényelmesen elolvashatunk a buszon két megálló között. De ha egy kicsit is odafigyelünk rájuk, az emberi kapcsolatok, a szeretet, a szerelem, a magány komplikált és gyakran zavarba ejtő problémáival találjuk szembe magunkat.
 
Keret történeteiben hétköznapi figurák élik végtelenül mindennapi életüket, egészen addig, amíg a felszínre nem kerül valami furcsaság, egy groteszk apróság… egy levágott fejű nyúl a bűvész kezében; egy szárnyas csaló, aki mégsem angyal; egy asszony, aki a unalmában a plafonra ragasztja magát… és ilyenkor minden visszafordíthatatlanul megváltozik.
 
A 19,99! címet viselő válogatáskötet a Gólem Színház Egyesület jóvoltából látott napvilágot. Az egyesület hivatásának tekinti a kortárs izraeli irodalom népszerűsítését. Több kortárs izraeli szerző (pl. Nissim Aloni, Hanoch Levin) művét fordították már magyar nyelvre, illetve állították színpadra. Ezek közül Hanoch Levin Jákobi és Lájdentál című drámája jelenleg is szerepel a Kolozsvári Magyar Színház repertoárján. A „19,99!” egyértelműen hiánypótló válogatás, hiszen a világszerte ismert Keret művei most először jelennek meg magyar nyelven.
 
A 25 novellát tartalmazó 19,99! novellái Borgula András műfordításában, és egy magyar grafikus, Pásti-Kovács Nóra illusztrációival kerülnek a magyar könyvesboltok polcaira.
 
A dedikálással egybekötött könyvbemutatóra április 5-én, délután 5 órakor kerül sor az Alexandra Irodalmi Kávéházban. A bemutató vendége lesz a szerző, Etgar Keret, aki a kifejezetten erre az alkalomra érkezik Magyarországra.

[popup][/popup]