A megosztottság ellenére lehetséges konstruktív arab álláspont az Izraellel történő megegyezésre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Arab Liga 21. csúcsértekezletén, mely e napokban, Dohában zajlik, a felek részéről ismételt fogadkozás hangzott el, hogy mindenképpen új közös arab békejavaslatot tesznek le az asztalra.
 

Forrás: Globusz.net / The Jerusalem Post

 

A lap kommentárja megállapítja, annak dacára, hogy az arab világ ma megosztottabb, mint valaha, a közös javaslatnak mégis van esélye.

Az nyilvánvaló, hogy a várhatóan kormányt alakító Benjamin Netanyahu aligha fog belemenni egy, az arab államok korábbi elképzeléseit tükröző palesztin állam megalapításába. Ez a javaslat először 2002-ben látott napvilágot, mely a hagyományos – a realitásokat félresöprő – elemeket tartalmazta. Ennek értelmébe: cserébe Izrael  elismeréséért, a zsidó államnak vissza kellene vonulnia az 1967-es – vagyis a hatnapos háborút megelőző – határokra, ki kellene ürítenie Jeruzsálemet, mely ezt követően a palesztin állam fővárosa lenne, s bele kellene egyezzen abba, hogy valamennyi palesztin menekült visszatérjen e területre.

Jelenleg erős megosztás jellemzi az arab világot: létezik egy, a Nyugattal megegyezést kereső blokk Egyiptom és Szaúd-Arábia vezetésével, valamint egy Irán-barát csoportosulás, melyben Szíria, Katar és Szudán vesz részt. Vajon közös nevezőre tudnak-e jutni ezek az államok az Izraellel való megállapodás ügyében? – teszi fel a kérdést az elemzés. Képesek lesznek-e egy olyan dokumentumot készíteni, ami Izrael számára is elfogadható?

A lap több kül- és biztonságpolitikai elemzőközpont munkatársát kérdezte meg, akik meglepő módon óvatos optimizmusuknak adtak hangot. Valamennyien azt fejtették ki: a legtöbb arab államnak nem érdeke a jelenlegi kiegyensúlyozott helyzet felrúgása, minthogy az megbolygatná otthoni belső rendjüket. Dore Gold, aki a jeruzsálemi székhelyű Államigazgatási Központ igazgatója például egyenesen azzal érvelt, hogy az egyik legellenségesebb ország, Szíria szánmára a belső stabilitás sokkal fontosabb, mint a Golan-fensík visszaszerzése, ezért komoly esély van Damaszkusz konstruktivitására. Ehhez hasonló azonnali előnyökkel valamennyi arab állam számol, így hajlani fognak a kompromisszumra, állapítja meg a legtöbb elemző.

[popup][/popup]