Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bemutatta a Magyar Fórum múlt héten megjelent, hatalmas Dávid-csillagot és Surányi Györgyöt ábrázoló antiszemita címlapját tegnap Brüsszelben, az antiszemitizmusról rendezett nemzetközi konferencián Feldmájer Péter. 

Forrás: Népszava

 

 

A Mazsihisz elnöke lapunknak telefonon elmondta: a külföldi sajtó érdeklődését egyértelműen felkeltette az újság. Jogi lépéseket ugyanakkor nem tervez a Mazsihisz. “Hazánkban olyan a jogi környezet, hogy semmit sem lehet tenni az ilyen támadások ellen” – mondta Feldmájer Péter, hozzátéve: nagyobb gond, hogy ilyen újságokat normális árusoknál, benzinkutaknál, bárhol az utcán meg lehet vásárolni.

Brüsszeli felszólalásában a Mazsihisz elnöke rámutatott: “Magyarországon nagyon rossz a helyzet, és most, amikor a politikai élet olyannyira megosztott, nem látunk reményt arra, hogy megállítsák a gyűlöletbeszédet, illetve a holokauszt nyilvános tagadását.” “Attól tartunk, hogy a gyűlöletbeszéd előbb-utóbb fizikai erőszakba csap át, ha a hatóságok nem lépnek fel ellene teljes mellszélességgel” – tette hozzá Feldmájer Péter. A Mazsihisz elnöke az MTI jelentése szerint rámutatott: a parlament megpróbált változtatni a gyűlöletbeszéd elleni jogi szabályokon, de az államfő ezt nem írta alá, hanem az Alkotmánybíróság elé utalta a kérdést, “ahol az ő követői vannak többségben”.

“Építsük együtt a jövő Európáját” címmel az Európai Parlament és az EU soros cseh elnökségének védnöksége alatt az Európai Zsidó Kongresszus tartott tanácskozást arról, miként lehet küzdeni az antiszemitizmus ellen. EP-képviselők, vallási és közösségi vezetők, értelmiségiek, szakértők, valamint rasszista incidensek elszenvedői vettek részt az egynapos brüsszeli tanácskozáson. A szónokok között volt Jacques Barrot igazságügyi biztos, az Európai Bizottság alelnöke, Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő, a Tolerancia és Megbékélés Európai Tanácsának jelenlegi elnöke, valamint Ioannis Dimitrakopoulos, az EU alapjogi intézetének (FRA) egyik vezetője.

“Válság idején mindig találnak bűnbakot” – hangsúlyozta megnyitójában Moshe Kantor. Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke kifejtette: jelenleg háromrétegű válság tapasztalható: a gazdasági válság, a terrorista szervezeteket támogató országok fegyverkezése, valamint a tolerancia válsága. Jacques Barrot elmondta: Európában erősödnek az intoleráns, idegenellenes érzések és megnyilvánulások.

[popup][/popup]