Kedden mutatják be az új izraeli kormányt

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Kedd este mutatja be a kneszetben kormányát Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök – közölte a Likud párt egyik, névtelenséget kérő vezetője.
 

Forrás: HVG

 

 

Mint a pártilletékes hétfőn elmondta, az egyes Likud-tárcák elosztásáról a nap folyamán dönt a párt. Izrael állam történetének 32. kormányában a Netanjahu vezette Likudon kívül a Munkapárt, az ortodox szefárd Sasz, valamint a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) és a telepesek radikális pártja, a Zsidó Haza vesz részt. A Likudnak 27, a Munkapártnak 13, a Jiszráel Béténunak 15, a Sasznak 11, míg a Zsidó Hazának 3 képviselője van a 120 fős törvényhozásban.
   
A nagy létszámú koalíciós kormányban várhatóan mintegy harminc miniszter lesz. A Likudnak a legjobb esetben is csak egytucatnyi tárca jut, mindenekelőtt a pénzügy, az oktatás, a közlekedés, a távközlés, a környezetvédelem, a kultúra és sport, ami több Likud-párttag körében elégedetlenséget keltett.
       
A külügyi tárca várományosa Avigdor Lieberman, a Jiszráél Béténu vezetője, a védelmi ügyekért a posztot jelenleg is betöltő Ehud Barak, a Munkapárt elnöke lesz felelős, míg a belügyi tárcát a Sasz első embere, Éli Jisai kapja.
 

[popup][/popup]