Túléli-e az izraeli-egyiptomi béke-megállapodás Mubarakot?

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

A Tel Avivban megjelenő napilap megállapítja: harminc év múlt el azóta, hogy Izrael és arab szomszédja békét kötött egymással.
 

Forrás: Globusz.net / Ha’aretz

 

 

E szerződés a mai napig sarkköve nem csak a két ország viszonyának, de a közel-keleti stabilitásnak is. Viszont a 28 éve Egyiptomot irányító Hoszni Mubarak elnök pár hét múlva betölti 81. életévét, és egyre közeledik az az elkerülhetetlen pillanat, amikor az ország irányítása valaki másnak a kezébe kerül. Vajon túléli-e ezt a személycserét a megkötött egyezmény – teszi fel a kérdést a Ha’aretz? Izraelit egyre inkább foglalkoztatja e kérdés.

Annak dacára, hogy Mubarak – egyetlen esetet, Ichak Rabin temetését leszámítva – sohasem látogatott el a zsidó államba, mindazonáltal személye garancia volt a bilaterális kapcsolatok sikeres fenntartásának. A hozzá – Kairóba, Alexandriába, vagy Sarm el-Seikbe – ellátogató izraeli miniszterelnökök, külügyminiszterek és védelmi miniszterek mind lelkesedéssel beszéltek e találkozókról, azok pozitív hangulatáról és sikereiről. Mindazonáltal az is igaz, hogy az egyiptomi média egyáltalán nem tükrözi ezt a szívélyességét, épp ellenkezőleg. Az elit is elutasító Izraellel szemben, semmilyen közeledésre sem hajlandó.

Ez a kétértelműség aggodalmat kelt a zsidóságban, hisz Egyiptom a legnagyobb arab államnak számít, kulturális és politikai kihatása az iszlám világban pedig páratlan. Igaz, hogy az ország az Egyesült Államok szoros térségi szövetségese, de a mai állapotokat – e tényen túl – nem sok minden garantálja.

Mindez érthetővé, még ha el nem is fogadhatóvá teszi, hogy Izraelben is jelentékeny szkepticizmus övezi az Egyiptommal fennálló kapcsolatokat. Két jobboldali politikus, a Likud jövőbeni reménysége, Yuval Steinitz, vagy a Yisrael Beiteinu (Hazánk, Izrael) vezére, Avigdor Lieberman a legmeghatározóbb hangadói e szkepticizmusnak, álláspontjukat pedig nagyon sokan – tulajdonképpen a szélsőjobb teljes egésze – lelkesen támogatja.

Izrael mindazonáltal rengeteget nyert az elmúlt harminc éves béke révén, és rengeteget veszíthet, ha a helyzet megváltozna. Márpedig Mubarak távoztával ez könnyen bekövetkezhet.
 

[popup][/popup]