Erőteljes lehűlés az EU és Izrael között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Erőteljes lehűlés fenyeget Izrael és az Európai Unió viszonyában, amennyiben az új izraeli kormány nem kötelezi el magát a palesztinokkal való békefolyamat mellett – közölték a Financial Times Deutschland című lappal több uniós tagállam külügyminisztere.

 

A német üzleti, s egyben politikai napilap pénteki információi szerint az EU arra készül, hogy megszakítja az Izraellel a viszony elmélyítéséről tavaly elhatározott, illetve megkezdett tárgyalásokat, ha a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette új kormány nem tesz tényleges erőfeszítéseket a konfliktus rendezése, s ennek keretében a kétállami megoldás – Izrael és egy önálló palesztin állam egymás mellett létezése – érdekében.

A lapnak nyilatkozva több uniós tagállam külügyminisztere annak az aggodalomnak adott hangot, hogy az új kormány – élén Netanjahu kormányfővel, valamint a szélsőjobboldalinak tartott Avigdor Lieberman külügyminiszterrel – megbéníthatja a palesztinokkal való békefolyamatot. Az elmúlt hetekben ugyanis mindketten erre utaló kijelentéseket tettek.

“Ha erre valóban sor kerül, akkor nem kívánunk a kapcsolatok magasabb szintre emeléséről beszélni” – jelentette ki a Financial Times Deutschlandnak Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Hasonlóan fogalmazott Luís Amado portugál külügyminiszter is, aki hangsúlyozta: “Felül kell vizsgálnunk a viszony elmélyítésével kapcsolatos döntésünket, amennyiben Izrael nem hagy fel új zsidó telepek létrehozásával a palesztin területeken, s nem kötelezi el magát egyértelműen a békefolyamat mellett.”
Több külügyminiszter az említettek érdekében közös levélben fordult az EU elnöki tisztségét betöltő Csehország külügyminiszteréhez, Karel von Schwarzenberghez – írta a lap.

A Financial Times Deutschland szerint Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is figyelmeztetett arra: az Izraellel való kapcsolatok “egészen másként” alakulhatnak, ha Netanjahu nem tesz hitet a békefolyamat mellett.

[popup][/popup]