Izrael – kész a koalíció

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Koalíciós megállapodást kötött vasárnap éjjel Izraelben a jobboldali Likud a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu párttal, amely az első ilyen megállapodása a választások után kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu vezette Likudnak.

Forrás: STOP

A megállapodás értelmében az Avigdor Lieberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael az Otthonunk) párté lesz a külügyi, a belbiztonsági, az infrastruktúraügyi, az idegenforgalmi és a bevándorlásügyi tárca. Maga Lieberman lesz a külügyminiszter – jelentette be Miri Reihman, a Likud szóvivője.

A kijelölt kormányfő pártjának, a jobboldali Likudnak 27 képviselője van a 120 fős kneszetben, s a Jiszráél Béténun kívül a következő pártok koalícióra való lépésére számíthat: az ultraortodox Sasz, a Tórai Zsidóság Egyesült Pártja, illetve a szélsőjobboldali Nemzeti Unió és a szigorúan vallásos és nacionalista Zsidó Haza.

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Netanjahu a következő napokban köti meg a koalíciós megállapodást ezekkel a pártokkal – először hétfőn a Sasszal -, majd csütörtökön bemutatja kormányát a parlamentben. Mindegyikre szüksége van a parlamenti többség megteremtéséhez, pedig korábbi hírek szerint a Nemzeti Unió és a Zsidó Haza ragaszkodik ahhoz, hogy folytassák a zsidó lakótelepek építését a megszállt területeken.

[popup][/popup]