Paul Krugman: Európa mély válságba sodródhat

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

„Aggódom Európa miatt. Pontosabban az egész világ miatt aggódom, hiszen a gazdasági világválság elől senki sem menekülhet. Európa azonban sokkal rosszabb helyzetben van, mint az Egyesült Államok” – írja Paul Krugman, a New York-i napilap kolumnistája. 

Forrás: Globusz.net / The New York Times

A Nobel-díjjal kitüntetett közgazdász szerint a válság különösen súlyos lehet Európában, hacsak a kontinens államai nem fűzik a mostaninál jóval szorosabbra az együttműködést.

Krugman a félreértések elkerülése végett már a cikk bevezetőjében világossá teszi, hogy nem az állami szerepvállalást és a jóléti államot tartja az európai problémák forrásának. Épp ellenkezőleg: a jóléti állam segíthet a válság megfékezésében. „A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosításnak és a bőkezű munkanélküli segélynek köszönhetően az európaiak egyelőre kevésbé szenvednek a válságtól, mint az amerikaiak, ráadásul az állami újraelosztás segít a fogyasztás élénkítésében.”

A Nobel-díjas közgazdász Európa problémáinak okaként a politikai egység hiányát jelöli meg. A bajok elsősorban abból erednek, hogy a gazdasági egységesülést nem követte politikai integráció. „Európában közös valuta van, de – ellentétben az Egyesült Államokkal – nincsenek a kontinens egészét sújtó válság kezelésére alkalmas európai intézmények.” Márpedig az egységes európai piac közös problémáira a nemzetállamok szintjén nem lehet megoldást találni. Krugman ugyan korábban elégtelennek nevezte a Barack Obama által kezdeményezett közel 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot, most azonban elismeri, hogy az amerikai kormány máris sokkal többet tett a válság megfékezéséért, mint az egymással vitatkozó, és az alapvető irányelvek tekintetében is széthúzó európai országok.

Krugman úgy véli, hogy Európa számára a legnagyobb kérdés az, hogy a válság kikényszeríti-e a nagyobb integrációt, vagy épp ellenkezőleg, inkább azt igazolja, hogy hiba volt a monetáris unió létrehozása.

 

[popup][/popup]