11 nap háború számokban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

11 nap gázai rakétatámadás és izraeli légicsapás után Izrael és a Hamász terrorszervezet csütörtök este belement egy kétoldalú feltételek nélkül tűzszünetbe, mely hajnali 2-kor lépett érvénybe. Alább néhány adat a Falak Őrzője hadműveletetről.

Gázai terroristák 4360 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki az izraeli városokra, közösségekre és katonai bázisokra – írja az ujkelet.live. Mintegy 680 lövedék nem jutott át a határon. A Vaskupola légvédelmi rendszer 90 százalékos hatékonysággal fogta el a lakott területre tartó rakétákat.

Összehasonlításul, a 2014-es erős szikla hadművelet során 50 nap alatt 4500 rakétát lőttek ki.

Tizenkét személy halt meg a konfliktus során Izraelben, kilenc izraeli állampolgár és három vendégmunkás – két thai és egy indiai. Míg tíz személy halálát közvetlen rakétatalálat vagy repesz okozta, két személy az óvóhelyre sietve elesett és szenvedett végzetes sérüléseket. A sérültek száma 350 feletti.

A Hamász alá tartozó Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint 232 halottja van az izraeli légicsapásoknak, köztük 66 gyerek. A sérültek száma meghaladja az 1600-at. Egyes elemzők azonban azt gyanítják, hogy a számok alacsonyabbak a valóságnál, és a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád több terroristája meghalt, mint amennyit elismernek. Az Izraeli Védelmi Erők szerint megölték a terrorszervezetek 225 tagját, köztük 25 vezető parancsnokot.

Az izraeli hadsereg szerint a civil halálesetek egy része a Gázából indított sikertelen rakétaindítások eredménye.

Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt 11 nap során 1500 terrorcélpontot bombázott le, köztük több mint 100 kilométernyi alagút szakaszra a Gázai övezetben. Utóbbi művelet hat kör masszív légicsapást takar a ,,metró” ellen, mely a Hamász Gázai övezeten belüli kiterjedt alagút hálózatát és védekező bunkereit takarja.

A hadsereg lebombázott még több száz rakétavetőt, megsemmisítve a kapcsolódó infrastruktúrát is, és „komoly csapást mért” a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétagyártó képességeire.

A katonaság a Hamász katonai szárnya által használt létesítmények tucatjait is megsemmisítette, többek közt kilenc magas tornyot, beleértve azt a 12 szinteset, amiben az Associated Press, az Al-Dzsazíra és más nemzetközi médiumok is irodát tartottak fenn, valamint számos épületet, amelyet a terrorista csoport a Gázai övezet napi irányítása során használt. Utóbbi magában foglalt 10 kormányhivatalt, 11 belügyminisztériumi fiókot és öt bankot, amelyek „terrorista pénzeket kezeltek”.

Teljes cikk

[popup][/popup]