A zsinagóga kifüstölésére buzdított a képviselő – nyomoz a rendőrség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz feljelentése alapján elrendelte a nyomozást a rendőrség egy rajkai képviselő antiszemita kijelentésével kapcsolatban, ismeretlen tettes ellen.

MTI-OS

 

 

Mint arról beszámoltunk: Kiss Attila képviselő, a testület február 19-i közgyűlésén arra buzdította a testület tagjait, hogy vegyenek kaszákat és kapákat, és támadják meg a Kossuth utcai zsinagógát.

Kiss Attila, aki interneten közleményben nyíltan vállalja, hogy a Magyar Gárda tagja, a Kossuth utcai zsinagóga kifüstölésére buzdított, mely az elrendelt nyomozati irat alapján kimerítheti a Btk. 259. § (5) bekezdésébe ütköző közveszélyokozás előkészülete bűntettét – közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A képviselő azt mondta: “Mi lenne, ha 20 kilométerrel odébb lennénk? (…) Költségvetésről döntünk?! Össze kellene tépnünk, beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni”.

A Győr-Moson Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság – az ügyészséggel konzultálva – feljelentéskiegészítést rendelt el, beszerezte a nyilvános ülés jegyzőkönyvét, bekérte a televízióban elhangzott riportot, és mindezek birtokában rendelte el a nyomozást közveszélyokozás előkészülete miatt ismeretlen tettes ellen – mondta a rendőrség szóvivője.

Amennyiben a főkapitányság nyomozása bűncselekményt állapít meg, úgy a bíróság akár börtönbüntetést is kiszabhat. A képviselő egyébként úgy nyilatkozott: nem mond le testületi tagságáról.
 

[popup][/popup]