“A Magyar Gárda tevékenysége félelmet ébreszt”

Írta: Hírszerzo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Gárda feloszlatását sürgeti a Magyar Demokratikus Charta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesének írott levelében.

Hírszerzo.hu

 

 

“A Magyar Gárda Solton tartott tagtoborzó rendezvényén, melyről egy televízió-adásban filmfelvételt mutattak be, az előadó nyíltan antiszemita, uszító beszédet mondott. Azzal vádolta a zsidókat, hogy a magyarság többségének kiirtására készülnek, s tagadta a náci haláltáborok létezését” – írja Dr. Fazekas Sándornak, az
Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesének címzett levelében a Magyar Demokratikus Charta.

A charta szóvivői emlékeztetnek: a Fővárosi Bíróság 2008. december 16-án született elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a Magyar Gárda az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolja tevékenységét, félelmet kelt a cigányságban, illetve a romákon kívül más kisebbségek, például a zsidók emberi méltóságát is sérti, és ezért feloszlatta a Magyar Gárdát mint egyesületet. A szervezet jogi képviselete ez ellen fellebbezést nyújtott be, amelynek elbírálására mind a mai napig nem került sor.

“Ugyanakkor a Magyar Gárda láthatóan háborítatlanul folytatja tevékenységét, amelynek célja változatlanul magyar állampolgárok emberi méltóságának megsértése, a romák megfélemlítése” – írja Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván.

“Tekintettel arra, hogy a Gárda tevékenysége súlyosan veszélyezteti a magyar demokrácia stabilitását, és polgártársaink jelentős részében félelmet ébreszt, határozottan arra kérjük az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az Ítélőtábla mielőbb meghozza a másodfokú, jogerős döntését a Gárda működésével kapcsolatban” – áll a levélben. 

[popup][/popup]