Izrael lezárta Ciszjordániát a purim zsidó ünnep idejére

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael lezárta a Jordán folyó nyugati partját vasárnap éjféltől szerda éjfélig, a purim zsidó ünnep idejére – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

MTI

 

 

Amíg a zárlat tart, csak az egészségügyi személyzet, a segélymunkások és a diákok mozoghatnak szabadon a tájékoztatás szerint.

Purim ünnepe a “zsidó farsang”; sok városban ilyenkor utcai karnevált, álruhás, álarcos felvonulásokat tartanak, a leghíresebb a tel-avivi karnevál. Az izraeli rendőrségnél már vasárnap fokozott készültséget rendeltek el. Attól tartanak, hogy egy esetleges merénylő az ünnep alatt könnyebben észrevétlen maradhat.

A purim azt a 2500 évvel ezelőtti eseményt idézi fel, amikor a zsidóság megmenekült a Perzsa Birodalomban. A legenda szerint a perzsa király főminisztere, Hámán gonosz tervet szőtt a perzsa zsidóság kiirtására, de ezt a zsidó Mordeháj és unokahúga, Eszter királyné megakadályozta. A sorsvetéssel (perzsa nyelven pur, ebből származik az ünnep neve) megállapított napon a zsidók fegyverrel megvédték magukat, és leszámoltak ellenségeikkel.
 

[popup][/popup]