Formálódik a Teherán ellenes arab koalíció

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Marokkó megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, melyet azzal vádol, hogy „megengedhetetlen módon” beavatkozott az észak-afrikai ország belviszonyaiba. 

Forrás: Globusz.net

 

 

A döntés, melyet a külügyminisztérium hozott nyilvánosságra, kitér arra is, hogy iráni diplomaták olyan tevékenységet folytattak Marokkóban, melynek nem leplezett célja volt a monarchia vallási irányultságának és politikájának megváltoztatása.

Irán azzal is kiváltotta több arab ország haragját, hogy igényt formált az öböl-menti gazdag miniállam, Bahrein területére. Nemrég Ali Akbar Natek-Nuri belügyminiszter Bahreint Irán 14. tartományaként emlegette. A kijelentés nem csak Marokkóban váltott ki felháborodást, de Egyiptomban is. Hosni Mubarak elnök úgy reagált, ha Teherán kísérletet tesz Bahrein megszállására, nem marad tétlen. Máris felajánlotta Manamának, hogy egyiptomi csapatokat küld az ország szuverenitásának biztosítására.

A jelek szerint az Irán elleni arab politikai stratégiaváltást Szaúd-Arábia koordinálta. E közös fellépés részének tekinthető Marokkó mostani döntése, mellyel kiutasította az országból az iráni diplomatákat, illetve, hogy megszüntette a diplomáciai viszonyt – áll a Stratfor elemzésében.

Bár Marokkó komoly kockázatot vállalt azzal, hogy eddig is tűrte az iráni diplomaták felforgató-tevékenységét, mindazonáltal a szélsőséges iszlám államtól sokkal inkább az Arab-öbölé menti államoknak van félnivalójuk, így Szaúd-Arábia mellett Kuvaitnak, Bahreinnek, Katarnak, az Egyesült Arab Emírségeknek, valamint Ománnak.

[popup][/popup]