Elmeállapota miatt nem kerül börtönbe egy jemeni zsidó férfi gyilkosa

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Bűnösnek találta, de elmeállapotára hivatkozva nem tartotta felelősségre vonhatónak egy helyi zsidó férfi gyilkosát hétfőn az illetékes jemeni bíróság; az áldozat családja fellebbez a határozat ellen.

Az áldozat családja fellebbez a határozat ellen

 

A 39 éves jemeni Abdel-Azíz Jahja al-Abdit azzal vádolták, hogy december 11-én Amrán városában lelőtte egyik zsidó honfitársát, Masa Jais Naharit. A vádlott perének decemberi kezdete óta ismételgette: azután szánta el magát tettére, hogy “a zsidók választás elé kerültek: vagy áttérnek az iszlámra, vagy elhagyják Jement, vagy meghalnak”.

Az amráni kerületi bíróság most úgy határozott, hogy a tettesnek 5,5 millió riál (27 500 dollár) kárpótlást kell fizetnie az áldozat családjának, a gyilkos elmeállapota miatt azonban nem vonható felelősségre, ezért nem ítéli börtönbüntetésre, de továbbra is őrizetben marad.

Jemenben mintegy 60 ezer zsidó élt Izrael 1948-as megalapításakor, s a rá következő három évben közülük csaknem 48 ezren települtek át a zsidó államba. A zsidó közösség lélekszáma azóta is folyamatosan csökken, napjainkban alig több mint 400 fő, de a legutóbbi időkig békében éltek együtt muzulmán szomszédaikkal.

 

[popup][/popup]