Hamarosan újra felépülhet a jeruzsálemi második szentély

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Harminc éve építi egy brit nyugdíjas Nagy Heródes templomának makettjét.

Harminc éve építi a makettet     

 

Az első jeruzsálemi templomot, amelyet Salamon király építtetett, s ahol a frigyládát őrizték, Kr. e. 586-ban pusztították el, amikor a zsidókat a babiloni fogságba hurcolták. A második jeruzsálemi templom építése Kr. e. 535-ben kezdődött meg és 515-ben avatták fel. Nagy Heródes uralkodásának 18. évében (Kr. e. 20-19-ben) kezdte el az akkor már több mint négyszáz esztendős második Templom átépítését. A munka nagyságára jellemző, hogy az egészen Albinus helytartóságáig (Kr. u. 62-64) folytatódott, vagyis összesen mintegy nyolcvan esztendeig tartott. A rómaiak 70. augusztus 4-én rombolták le, teljessé téve a 66-ban kezdődött zsidó felkeléssel való leszámolást. A templom lerombolásától kezdve vitatkoznak a tudósok azon, hogy milyen lehetett valójában a második jeruzsálemi szentély.

Alec Garrard, akit gyerekkora óta érdekelt a modellezés, felnőttként olyan nagyszabású projekten kezdett gondolkodni, amelynek véghezvitele élete végéig ellátná tennivalóval. A második jeruzsálemi templom egy-két makettjének láttán ötlött fel benne, hogy sokkal jobbat lenne képes elkészíteni – olvasható a The Daily Mail online kiadásában.

“Mindig érdekeltek az épületek és a vallás, így felötlött, hogy jó lenne a kettőt ötvözni, s megépíteni a templomot” – magyarázta Alec Garrard, aki három éven át kutatta, hogy milyen lehetett a csaknem kétezer éve lerombolt szentély, mielőtt ténylegesen hozzálátott volna a megépítéséhez.

Az 1:100-as léptékű, 6 méterszer 3,66 méteres makett Alec Garrard norfolki kertjében lévő kis épületben kapott helyet. A 78 éves farmer eddig 33 ezer órát szentelt életéből a modell megépítésének, külön-külön kiégetve és kifestve minden egyes agyagtégláját. A templom udvarait összesen 4000 aprócska, 1,27 centiméteres, korhű viseletbe öltöztetett alak népesíti be. Egy-egy ilyen figura elkészítése három órát vesz igénybe. Alec Garrard Jézust 32 változatban készítette el.

A férfi jelenleg is több órát dolgozik naponta a maketten, mindig újabb és újabb részletekkel megtoldva azt. A legnagyobb bánata, hogy aligha lesz ideje befejezni élete álmát.

Történészek szerint Alec Garrard makettje, amely eddig több ezer érdeklődőt vonzott a világ minden csücskéből, a leghűségesebben adja vissza a valamikori szentélyt.

“Számtalan vevő jelentkezett, de a makett nem eladó” – nyilatkozta Alec Garrard, akinek a templom megépítése a legjobb kikapcsolódás.

Míg mindenki csodálja a nyugdíjas férfi alkotását, Alec Garrard felesége nincs elragadtatva férje hobbijától.

“Őrültnek tart, s azt kívánja, hogy bárcsak egy normális embert választott volna élete párjául” – magyarázta Alec Garrard.
 

[popup][/popup]