A Zsidó Világkongresszus tiltakozott a rajkai önkormányzati képviselő gyűlöletkeltő kijelentései miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Zsidó Világkongresszus (WJC) tiltakozását fejezte ki Kiss Attila rajkai önkormányzati képviselő gyűlöletkeltő kijelentései miatt.
 

2009. február 26. / Népszava 

Az önkormányzati képviselő a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) közlése szerint a rajkai képviselő-testület múlt heti ülésén arra buzdította képviselőtársait, hogy vegyenek kaszát, kapát, és támadjanak meg egy közeli zsinagógát.

“Össze kellene tépnünk (a költségvetést), beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni” – mondta a helyi politikus a tájékoztatás szerint. Később azzal védekezett, “Kossuth téri zsinagógát” akart mondani, ami szerinte a köznyelvben a Parlamentre utal. Azt mondta, nem tudta, hogy a Rajkához közel eső két városban, Győrben és Mosonmagyaróváron is éppen a Kossuth utcában van a zsinagóga.

A Mazsihisz feljelentést tett az önkormányzati képviselő ellen.

“Nem szabad válasz nélkül hagyni az ilyen zsidóellenes sértéseket” – közölte Ronald S. Lauder, a WJC elnöke, “erőteljes politikai cselekvést” sürgetve. Tűrhetetlennek nevezte, hogy egy szabad és demokratikus országban, amely megvédi a kisebbségeket, a magyar gárda és hasonló csoportok a vallási és etnikai kisebbségeket gyalázzák – nemcsak a zsidókat, hanem a cigányokat és másokat is.

A Zsidó Világkongresszus elnöke üdvözölte Gyurcsány Ferenc kormányfő közelmúltbeli kezdeményezését, hogy legyen büntetendő a gyűlöletbeszéd és a gyűlöletkeltés. “Reméljük, a magyar parlament hamarosan egyhangúlag megszavazza ezt a jogi szabályozást” – írta.

Ronald S. Lauder emellett üdvözölte, hogy a bíróság tavaly decemberi – első fokú, még nem jogerős – határozatában elrendelte a magyar gárda feloszlatását. Reményét fejezte ki, hogy az alakulat végül ténylegesen feloszlik.

Közölte azt is, reméli, hogy “a (magyarországi) politikai vezetők felemelik a szavukat, valahányszor sértő állásfoglalás jelenik meg a sajtóban vagy nyilvános rendezvényeken.

 

[popup][/popup]