Nem a föld a kérdés

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

– Nem a föld a kérdés – mondja az Izrael az Otthonunk egyik vezetője, aki óvná az amerikai elnököt az Iránnal való tárgyalástól.

 

Nyilvánvaló, hogy itt nem a föld a kérdés – mondta lapunknak az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban Uzi Landau, az Izrael az Otthonunk (Iszrael Beiteinu) egyik vezetője, választási listájuk második embere. A jobboldali párt a február 10-i választásokon tizenöt mandátum szerzett, és “királycsinálóvá” lépett elő a fej fej mellett végzett centrista Kadima és jobboldali Likud között. Most úgy tűnik, a Benjamin Netanjahu vezette Likud az Izrael az Otthonunk segítségével fog kormánykoalíciót alakítani.

– A mi megközelítésünk nem a földet békéért elvet követi. Ez volt az elmúlt tizenöt év izraeli kormányainak politikája. Szerintünk azonban a történelem azt mutatja, hogy hiába adtunk vissza minden földdarabot Libanonban és Gázában, továbbra is hullanak a rakéták Izraelre – magyarázza Landau a jeruzsálemi King David szálloda halljában, amikor az Izraelben komoly vitákat kiváltó Izrael az Otthonunk politikájáról kérdezem. Landau úgy fogalmaz, hogy nem ellenzik a tárgyalásokat, de jelenleg a körülmények erre nem alkalmasak. – Nincs partnerünk. Mahmud Abbasz palesztin elnök sem fogadja el Izrael államot, mint zsidó entitást, és itt a zsidó jelleget hangsúlyozom. Nincs értelme partnerről beszélni, amikor a következő generációnak azt tanítják az iskolában, hogy a zsidók majmoktól és disznóktól származnak – véli a politikus. – Ha a közeljövőben, Isten ments, megszületik egy palesztin állam, az Iránnak újabb hatalmas siker lenne – mondja.

A moldovai születésű Avigdor Lieberman, a párt vezetője hamar az izraeli politika új sztárja lett. A mosolytalan, sokak szerint az orosz ajkú izraeliek hatalom iránti tiszteletére apelláló politikus azzal kampányolt a választásokon, hogy az izraeli állampolgársághoz kötelezővé tenné az államhoz fűződő hűségesküt, ezzel célba véve a lakosság húsz százalékát kitevő izraeli arabokat.

Abraham Diskin politikai elemző lapunknak nyilatkozva úgy értékelte, hogy ez ügyes taktika volt az Otthonunk részéről, amely kihasználta az emberek frusztrációját. Az izraeli sajtó az Izrael az Otthonunkat rasszistának titulálta. – A szélsőbaloldal és a média szereti gyorsan osztogatni ezt a jelzőt – legyint a vádra Landau, majd emlékeztet, hogy az izraeli arabok vezetői a gázai háború alatt tüntetésre szólították fel a lakosságot, korábban pedig a Hezbollah vezetőivel teázgattak. – Nyolc éve a naharijai vonatállomáson robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, de a családja a mai napig kapja a nyugdíjat az izraeli társadalombiztosítástól. Mint minden társadalomban, itt is meg kell különböztetni azokat, akik hűségesek az államhoz azoktól, akik az állam ellenségeivel azonosulnak, azaz a terror ellen harcolókat a terroristáktól – érvel, és példaként a baszk Batasuna párt betiltását említi.

– Szeretnénk, ha társadalmi vita alakulna ki erről. Értelmetlen és helytelen megengedni, hogy bizonyos emberek élvezzék a demokráciánk nyújtotta előnyöket, miközben nyíltan kollaborálnak az ellenségeinkkel. Nem tudok egyetlen olyan másik parlamentről, amelyben a képviselők nyilvánosan az ellenség támogatására szólítanak fel, ugyanakkor élvezik a mentelmi jogot – fejtegeti Landau.

Az Izrael az Otthonunk másik vitatott álláspontja az izraeli-palesztin megegyezést szerintük kiegészítő “lakosságcsere”. – Zsidók élnek Ciszjordániában és arabok Izraelben, akik a palesztin állam részei akarnak lenni. Mi azt mondjuk, hogy máshogy kellene megrajzolni a határokat. Nem kell senkinek elköltöznie, csak állampolgárságot váltania. Az, hogy kivitelezhető-e, más kérdés – kerüli a részleteket az Izrael az Otthonunk politikusa, aki a Palesztin Felszabadítási Szervezetet is terrorszervezetnek tartja.

Suhaib Salem Keményen fogalmaz Landau a washingtoni Obama-adminisztráció Irán felé történő nyitásával kapcsolatban is. – Úgy tűnhet, miután évekig harcolt a terrorizmus ellen, végül is megadja magát, és úgy dönt, hogy elengedi egy barát, egy szövetséges, Izrael kezét. Veszélyes ez az üzenet, ha valóban így dönt majd Barack Obama – figyelmeztet Landau. Szerinte mindez nagyon rosszat tenne az amerikaiak szavahihetőségének a térségben. – Az lesz a tanulság belőle, hogy a terrorizmus célhoz vezet – közli a politikus.

[popup][/popup]