Könyvet adnak ki az evangélikus egyházról és az ügynökkérdésről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A tervek szerint ősszel megjelenik a Magyarországi Evangélikus Egyházat (MEE) érintő ügynöki tevékenységet bemutató kötet – mondta előadásában Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője a Théma (Theológiai Élet Ma) egyesület szombati budapesti rendezvényén.

Forrás. MTI

 

 

A meghívott előadó elmondta, hogy az MEE tényfeltáró bizottsága kiadványának 10-14 tanulmánya elsősorban az élő egyházi személyekre, valamint az evangélikus egyház jelenlegi vezetéséhez kötődő személyekre koncentrál. Hozzátette: a kutatások eredménye szerint az evangélikus egyház három mostani püspöke nem érintett az ügynökkérdésben.

Arról is szólt, hogy a kutatásokat azért kezdik az élő személyekkel, hogy az érintettek meg tudják magukat védeni, elmondhassák, milyen körülmények között szervezték be őket. Másrészt azt is tisztázni kell, hogy vannak-e olyanok közöttük, akik a mostani egyházvezetéssel rokoni, és nem csak névrokoni kapcsolatban állnak.

Prőhle Gergely hangsúlyozta: nem csupán az a fontos, hogy kik voltak az érintettek, hanem az is, hogy milyen kényszerítő erők hatására váltak beszervezettekké. “Megrázóan eltérő az egyes emberek sorsa, ezért is hangsúlyos, hogy ne listázzunk”, mert lehettek ügynökök, akik meggyőződésből jelentettek, de bizonyosan voltak olyanok, akik áldozattá váltak, és úgy jelentettek – mutatott rá. Ezért a tényfeltárás célja nem a bűnbakkeresés, hanem az igazság mindenre kiterjedő bemutatása, az, hogy félinformációkkal senkit se lehessen befeketíteni.

Az evangélikus tényfeltáró bizottságnak a két történész, az egy-egy levéltáros és jogász mellett, lelkész tagjai is van, aki az érintetteknek, illetve azok rokonságának segít feldolgozni a tényfeltárással járó esetleges lelki megrázkódtatást – közölte.
Az országos felügyelő kijelentette: azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a belügyminisztériumi hálózat tagjainak voltak tartótisztjei, akik a megbízatásokat adták, valamint irányították az ügynökök tevékenységét, és akiktől ezt a rendszerváltás után sem kérték számon.

Nagy Péter, a Théma egyesület ülésének helyet adó Budafoki Református Egyházközség lelkész bejelentette: a közeljövőben a református egyházban is megalakul az ügynökmúlttal foglalkozó tényfeltáró bizottság. Ahhoz, hogy a református egyház újra közösséggé tudjon válni, tisztázni kell a múltat – tette hozzá.

Az egy évtizede alakult Théma egyesületnek református lelkészek, presbiterek és hívők a tagjai.
 

[popup][/popup]