Argentína kiutasítja a holokauszttagadó püspököt

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Az argentin kormány távozásra szólította föl a holokauszttagadó nézeteiről elhíresült Richard Williamson brit katolikus püspököt. Florencio Randazzo belügyminiszter csütörtök esti közleményében tíz napot adott az önkéntes távozásra, egyébként kitoloncolják az országból. Williamson megnyilvánulásai “mélyen sértik az argentin társadalmat, a zsidó népet és az egész emberiséget, minthogy egy történelmi tényt próbál tagadni” – hangsúlyozza a közlemény.

Forrás: Népszabadság

 

 

Izraelen kívül Argentínában él a világ egyik legnagyobb zsidó közössége, mintegy kétszázezren – emlékeztet a spanyol El País napilap.

Williamson 2003 óta él Argentínában. Egy Buenos Aires melletti kisvárosban, La Rejában vezette a X. Pius Testvériség papi szemináriumát februárig, amikor a kirobbant botrány miatt leváltották. XVI. Benedek pápa januárban oldotta fel a tradicionális Lefebvre-iskolához tartozó Williamson és három hasonló püspöktársa 1988 óta érvényes kiközösítését. Ezzel gyakorlatilag egy időben Williamson egy svéd televíziónak nyilatkozva megismételte holokauszttagadó nézeteit, megkérdőjelezve a gázkamrák létezését. A nemzetközi felzúdulásra, így Angela Merkel német kancellár sürgetésére a Vatikán felszólította Williamsont nézetei visszavonására, de erre eddig nem került sor.

Guillermo Oliveri, az argentin kormány egyházügyi államtitkára tegnap jelezte: a bevándorlási hatóságok szerint a kiutasítás indoklása mellett szól az is, hogy a püspök nem tett bejelentést állásváltoztatásáról, amikor a botrány hírére felmentették a szeminárium vezetése alól. Az argentin újságok szerint egyelőre nem világos, hogy Williamson mikor és hova távozik Argentínából. Annyi tudható, hogy a püspök még a dél-amerikai országban tartózkodik. Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője kijelentette, nem kommentálják az argentin kormány döntését.

(O. L. Gy.)
 

[popup][/popup]