Kiállítják az auschwitzi haláltábor kibővítésének dokumentumait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szomorú szenzációt okozott tavaly novemberben, amikor a zsidóellenes nemzetiszocialista pogrom, a kristályéjszaka előestéjén a Bild című német napilap nyilvánosságra hozta az egykori hírhedt náci haláltábor, az auschwitzi koncentrációs tábor tervezett kibővítésének minden kétséget kizáróan hiteles dokumentumait. A megdöbbentő dokumentumokat Auschwitzi tervek címmel kiállításon mutatják be hétfőtől Berlinben.
 

Forrás: Múlt-kor

 

 

A legnagyobb példányszámú német napilap a múlt év végén a “szörnyűség dokumentumainak” nevezte a megsárgult papírokat, amelyek az 1941-1943-as időszakból származnak. A tervrajzokat – amelyek közül az egyiken jól látható Heinrich Himmler akkori SS-birodalmi vezetőnek, a náci tömeggyilkosságok legfőbb szervezőjének zöld ceruzás aláírása – egy berlini lakás lebontásakor találták, s azok a Bild birtokába jutottak.

Összesen 28 tervrajzból álló dokumentumgyűjteményről van szó, amelyeken felismerhető a tábor hírhedt bejárata közvetlenül a vasúti rámpa végénél, jól kivehetők az egykori foglyok barakkjai, egy gázkamra, továbbá egy krematórium. A Bild által nyilvánosságra hozott tervrajzok közül a legmegrázóbb dokumentum egy 1941 novemberéből származó “fertőtlenítő létesítmény” terve. A rajzon előbb egy “vetkőző szoba”, majd egy “mosakodó, illetve zuhanyozó helyiség” és egy onnan nyíló “öltöző szoba” tervrajza látható. Az “öltöző szobából” két “előhelyiségre” nyílnak az ajtók, onnan pedig a “fertőtlenítőkön” keresztül egy “gázkamrába”, ami öles betűkkel szerepel a rajzon.

A Bild című lapot is kiadó Axel Springer úgy gondolta, hogy kötelessége a nyilvánosság elé tárni a rendkívüli dokumentumokat, s ezért döntött a kiállítás mellett. A megnyitóra meghívták a 86 éves Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, aki annak idején néhány hónapon keresztül maga is Auschwitzban volt fogoly. A kiadó szóvivője hangsúlyozta: az Axel Springer feladatának tekinti az emberiség ellen elkövetett náci bűncselekményekre való emlékezés ébren tartását. A kiadó úgy véli: a szakemberek számára ezek a dokumentumok hozzájárulnak a már meglévő ismeretek kiegészítéséhez, a laikusok számára pedig egyértelművé teszik, hogy a nácik mennyire tudatosan, illetve szisztematikusan jártak el a zsidók meggyilkolásában.

A német szövetségi archívum igazgatója egy hétfői nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy “rendkívüli jelentőségű” és egyedülálló dokumentumleletről van szó, amely az európai zsidók ellen tervezett szisztematikus népirtás hiteles bizonyítékát jelenti. A dokumentumok ugyanakkor egyértelműen tanúsítják azt is: mindenki, aki részt vett az auschwitzi koncentrációs tábor tervezésében, illetve építésében, tudott arról, hogy ott emberek “iparszerű” elgázosítása, illetve meggyilkolása folyik.

A 11,66-szor 11,20 méteres “gázkamra” teljességgel bizonyítja, hogy Auschwitzban embereket már akkor elgázosítottak. Egyben pedig újólag alátámasztja, hogy az európai zsidókkal szemben alkalmazott népirtást a nácik nem az 1942 januári, úgynevezett wannseei konferencián határozták el, hanem jóval korábban.

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt, amely három fő és 40-50 kisebb táborból állt. Nevét a közeli – dél-lengyelországi – Oswiecim német nevéről kapta. Az itt meggyilkolt áldozatok pontos száma nem ismert, a legújabb becslések azt 1,1-1,6 millióra teszik.

 

[popup][/popup]