Hogyan viszonyuljon az új izraeli kormány Teheránhoz?

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Gideon Levy kommentárja megállapítja: érdekes fordulatot vehetnek az események, ha végül is Benjamin Netanjahu kerül a kormány élére egy nagykoalíció keretében. A politikus, akit az arab világban „Mr. Terrornak” hívtak könnyen „Mr. Irán” lehet, ugyanis többször ígéretet tett már izraeli választóinak: nem engedi meg, hogy Teherán befejezze atomprogramját. De mit tehet Natanjahu e téren, illetve mi az, amit Izrael semmiképp sem tehet meg?
 

Forrás: Globusz.net / Ha’aretz

 

 

A kommentár a New York Times kolumnistájának, Roger Cohennek a véleményét idézi, aki nemrég Teheránban járt. Cohen – állapítja meg – a legmegátalkodottabb vélemények szerint sem nevezhető Izrael ellenségének, mindamellett cikkében arra inti az amerikai vezetést, hogy vizsgálja felül eddigi iráni politikáját. Látogatásának tapasztalatai alapján ugyanis alapos oka van úgy gondolni: bár az ottani vezetés kétségkívül szélsőséges, de nem őrült.

Ha valaki ilyen megfontolásokat ajánl Barack Obamának – állapítja meg Levy –, akkor Izraelnek még inkább el kell gondolkodnia azon: mit hozhat számára, mondjuk Irán atomlétesítményeinek a lebombázása. Izraelnek nyilvánvalóan lehetősége van arra, hogy ma megsemmisítse ezeket az építményeket, de vajon mi lesz e politika következménye Iránban és Iránon kívül? Egy ilyen lépés legitimációt adhat minden Izrael-ellenes erőnek, különösen azoknak, melyek nem csak szélsőségesek, de őrültek is. Ugyanakkor Irán egészen biztosan újraépíti dúsítóit és reaktorát, de hova vezetne, ha Izrael minden negyedik vagy ötödik évben bombázni kényszerül?

Ha Netanjahué lesz mégis a miniszterelnöki bársonyszék, a legbölcsebben akkor jár el, ha megfeledkezik arról: valamennyi probléma megoldására a legmegfelelőbb megoldás az erőszak. Illetve, ha azt üzeni Washingtonnak: „Álljon szóba mihamarabb Iránnal, Izrael és a világ biztonsága érdekében.”
 

[popup][/popup]