“Igen, demokratikus párt vagyunk”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“A választási rendszerünket meg kell változtatni, mert ez már inkább anarchiára, és nem demokráciára hasonlít” – közölte a Népszabadságnak adott interjúban Daniel Ajalon, az izraeli választásokon a harmadik legnagyobb párttá előlépett Izrael az Otthonunk (Iszrael Beiteinu) párt vezetőségének tagja.
 

Beszélgetés Daniel Ajalonnal, az Iszrael Beiteinu vezetőségi tagjával

Bőhm Ágnes / Népszabadság

 

Miért csatlakozott ehhez a szélsőségesen nacionalista, világi párthoz? Hiszen, mint mondta, ön Tel-Avivban született, és nem a volt Szovjetunióból vándorolt be Izraelbe.

– Igaz, hogy az “oroszok pártjaként” kezdtük, de mára sok bennszülött izraeli (40-45 százalékos arányban) van a támogatóink között. Mandátumaink száma a párt létrejötte óta eltelt tíz év alatt mintegy négyszeresére nőtt. Engem az vonzott, hogy a párt programja logikus és világos válaszokat ad Izrael legégetőbb belső és külső bajaira.

A médiában szélsőséges, raszszista pártnak írják le az ön pártját, amiért az izraeli arabok többségét állítólag ki akarják utasítani az országból.

– Ez nem igaz, és teljesen képtelen vád. Politikai ellenfeleink a választási kampány alatt mindent bedobtak ellenünk, és növekvő népszerűségünk miatt hazugságokat terjesztenek rólunk. Mi egy igen demokratikus párt vagyunk, és nem teszünk különbséget etnikumok és vallások között. Valljuk, hogy mindenkit megillet a jogegyenlőség.

De hát a pártjuk nevében is benne van: “Izrael a mi Otthonunk, az övéké pedig Palesztina”. A programjukban pedig az szerepel, hogy bizonyos területeken arab és zsidó lakosságcserét hajtanának végre.

– Nem erről van szó. Mi elfogadjuk a két állam, egy zsidó és egy palesztin állam egymás melletti létezését, és a máig meg nem állapított határokat úgy szeretnénk meghúzni a két állam között, hogy a palesztinok többsége a palesztin állam, és a zsidó lakosság többsége pedig Izrael fennhatósága alá kerüljön. A határvonalat szeretnénk úgy meghúzni, hogy senkinek, se az araboknak, se a zsidóknak ne kelljen elmozdulniuk otthonaikból. És senkit sem akarunk kitelepíteni.

És mi a helyzet az Izraelben élő arabokkal, akiknek az államhoz való lojalitását eskütétel bevezetésével kívánják bizonyítani?

– Ez is félreértés. Mi azt mondjuk, hogy minden izraeli állampolgárnak kell hogy legyen kötődése az államhoz. Nem kell velünk, a nézeteinkkel egyetérteni, de állampolgárként minimális szolidaritást kell tanúsítani. Ez minden izraelire, akár zsidó, akár arab, egyaránt vonatkozik.

A szélsőségesen vallásos pártokra céloz ezzel? Az ultraortodoxok nem ismerik el Izraelt.

– Igen, de nem teszünk különbséget izraeli arabok és zsidók között. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, ha Izrael ellenségeivel, a Hamasszal vagy a Hezbollahhal tartanak fenn az izraeli arabok illegális kapcsolatot. És azt is ellenezzük, ha vannak olyan vallásos zsidók, akik élvezik az állam gondoskodását és a vele járó előnyöket, ám kivonják magukat a kötelezettségek, például a katonai szolgálat alól.

Elképzelhető, hogy ezúttal kihagyják a koalícióból a vallásos pártokat?

– Ez nem a mi gondunk, ezért fájjon inkább Livni vagy Netanjahu feje. A magunk részéről mi nem zárjuk ki egyikükkel sem a koalíciót. De a vallásos pártokkal csak akkor állunk szóba, ha hajlandók lesznek a kompromisszumra.
 

[popup][/popup]