“A diaszpóra arcul köpése”

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament – szembemenve a Legfelsőbb Bíróság döntésével – hivatalosan is kitiltotta a nem ortodox (reform, konzervatív) betérőket az állam által működtetett rituális fürdőkből, a mikvékből. 

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

A törvényt az egyik ultraortodox koalíciós párt képviselője terjesztette be, elfogadása lehetővé tette az izraeli Legfelsőbb Bíróság februári határozatának megkerülését, amely kimondta, hogy a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik a reform és konzervatív zsidó hívek kitiltása az állami fenntartású mikvékből.

Bár szó volt róla, hogy a problémát önálló, a nem ortodoxok vallási irányzatokat szolgáló mikvék építésével fogják kezelni, ez nem került bele a frissen elfogadott törvénybe és a Zsidó Ügynökséghez sem érkezett még meg az a 10 millió sékel, amelyet erre a célra terveztek elkülöníteni.

A Zsidó Ügynökség, a legfontosabb cionista szervezet legendás vezetője, az orosz alija cionista hőse, Natan Saranszkij „szerencsétlen”-nek tartotta, hogy anélkül fogadták el a törvényt, hogy bármilyen alternatív megoldást kínáltak volna cserébe a reform és konzervatív irányzat híveinek és azt is, hogy lényegében a Legfelsőbb Bíróság döntésének kijátszásáról van szó.

Az izraeli reform és konzervatív vezetők értékelése szerint Netanjahu miniszterelnök kapitulált az ultraortodox pártok előtt, ennek köszönhető, hogy a Siratófallal kapcsolatos év eleji kompromisszumtól is visszalépett, amely lehetővé tette volna, hogy nők és férfiak közösen imádkozhassanak, saját vallási szokásaiknak megfelelően a Siratófal közelében egy elkülönített szakaszon.

A konzervatív mozgalom izraeli vezetője, Yizhar Hess közleménye szerint a diaszpórabeli zsidó vezetőket megdöbbentette az a „lelketlenség”, amelyet Izrael állama tanúsított irántuk, az állam, amelyet annyira szeretnek, és amely összetörte a szívüket”. A döntés szerinte egy „arcul köpéssel” ér fel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]