Három embert állított elő a rendőrség a “becsület-napján”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Három embert – köztük egy horvát állampolgárságú nőt – állított elő a rendőrség Budapesten, a Hősök terén – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

 

Neonácik az utcán

 

A rendőrség tájékoztatása szerint egy magyar állampolgárságú férfit körözés miatt állítottak elő, egy másikat pedig azért, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk. A harmadikat, egy horvát állampolgárságú nőt ugyancsak azért állították elő, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak nála.

A Hősök terén a délutáni órákban “a becsület napjaként” említett rendezvényt tartják.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek és magánszemélyek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból. A Pilisben húzódó német-magyar vonalakat azonban alig pár százan érték el. A kitörésben részt vettek javarésze fogságba esett vagy meghalt. Az emlékező akciókat a “becsület napjaként” emlegetik. Az idei megemlékezést a Hősök terén rendezik meg, amelyhez csatlakozik az Európa Hősei emlékmenet.

                     

 

[popup][/popup]