Ki is az a Lieberman?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A kedden lezajlott izraeli parlamenti választások egyik nagy nyertese Avigdor Liberman és ultranacionalista, szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) pártja.
 

2009. február 11.

Mi valósulhat meg programjából?

 

avigdor liberman.jpg 

Avigdor Liberman

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján szerdán hajnalban közzétett részeredmények szerint pártja 14 képviselői helyet szerzett a választásokon, és ezzel a 120 tagú kneszet harmadik legerősebb frakcióját alakíthatja meg.

Az Iszrael Béténu pártnak minden bizonnyal döntő szerepe lesz a következő kormány megalakításában. A választások két legjobban szereplő pártja, a jobbközép Kadima és a jobboldali Likud vezetői – Cipi Livni, illetve Benjámin Netanjahu – közül várhatóan az tud majd kormányt alakítani, aki elnyeri Avigdor Liberman ultranacionalista világi pártjának támogatását.

“Libermanon múlik, hogy ki alakíthatja meg a következő kormánykoalíciót. Aki mellé odaáll, az lesz a következő miniszterelnök” – véli Menahém Hofnung, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológia professzora.

Az ultranacionalista telepes politikai csillagának emelkedését az eredményezte, hogy az izraeli zsidók növekvő bizalmatlansággal néznek az ország arab kisebbségére. A távozó kormány nem ért el haladást a palesztinokkal folytatott megbékélés ügyében, s a lakosság egyes csoportjai áhítozni kezdtek egy keménykezűnek mutatkozó politikai vezető után. Liberman ilyennek mutatkozik. Követelte például azon izraeli arab törvényhozók kivégzését, akik találkoztak palesztin radikális szervezetek vezetőivel, és szorgalmazta Irán és Egyiptom bombázását.

Elképzelése szerint újra kellene rajzolni az ország határait úgy, hogy a nagyrészt arab lakta térségek a zsidó államon kívülre, palesztin fennhatósága alá kerüljenek. Azokat az arabokat, akik ezek után is a zsidó állam területén maradnának, hűségesküre kellene kötelezni, s aki nem lenne hajlandó letenni az esküt, azt megfosztanák szavazati jogától és eltiltanák minden közhivatal viselésétől.

Sokan rasszizmussal vádolják, de leperegnek róla a vádak. Habár aligha tudja érvényre juttatni minden elképzelését a majdani új kormány hivatali idejében, jó választási szereplése nyilván beleszólási lehetőségeket biztosít neki az ország külpolitikájába. Mivel hajlamos a vitákat kavaró, megosztó kijelentésekre, előretörése megterhelheti a zsidó állam és a nemzetközi közösség viszonyát.

A most 50 éves politikus Benjámin Netanjahu Likud-vezető sikeres, 1996-os választási kampányának fő szervezőjeként, tervezőjeként “futott be” országos politikusként. Később Netanjahu kormányfői hivatalának vezetője lett. Főleg a színfalak mögötti politizálás az erőssége. Moldovai születésű, a volt Szovjetunió területéről bevándorolt be, még ma is erős orosz akcentussal beszéli az újhéber (ivrit) nyelvet. A ciszjordániai Nokdim településen él. 1999-ben hozta létre az Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) pártját azzal a meghirdetett céllal, hogy legyen politikai képviselete a volt Szovjetunió területéről érkezett több mint egymillió bevándorlónak. Azóta pártjának parlamenti ereje csaknem megnégyszereződött, és már jócskán túlnyúlik befolyása a Szovjetunióból bevándoroltak közösségén.

“Minden háború után erősebb lesz a jobboldal” – magyarázta Liberman pártjának előretörését Zeév Sternhell professzor, a Héber Egyetem professzora, nyilván az izraeli hadsereg december végén és januárban lezajlott gázai övezeti hadműveletére utalva.

 

[popup][/popup]