Az európaiak harmada a zsidókat okolja a globális pénzügyi válságért

Írta: InfoRádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Hét európai országban jelentősen nőtt az antiszemitizmus, amely a globális pénzügyi válsággal és a palesztinok elleni izraeli katonai akcióval magyarázható – derül ki egy amerikai-izraeli civil szervezet felméréséből. A vizsgálat szerint Magyarországon is nőtt a zsidókkal szembeni ellenszenv.

2009. február 11.

 

 
Az Anti-Defamation League (ADL, Rágalmazásellenes Liga) kutatási eredményéből kiderül: a megkérdezett európai felnőtt polgárok 31 százaléka a pénzpiacon tevékenykedő zsidókat okolja a jelenlegi gazdasági válságért, 58 százalékuk pedig bevallotta: a zsidókról alkotott véleménye rosszabbodott az Izraellel szembeni kritikus álláspontja miatt.

Az antiszemitizmus ellen küzdő amerikai-izraeli szervezet összesen 3500 felnőttet kérdezett meg Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon 2008. december 1-je és 2009. január 13. között.

A kutatás eredménye szerint a megkérdezett európaiak 40 százaléka véli úgy, hogy a zsidóknak túl nagy befolyásuk van az üzleti világban – Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban a válaszadók több mint fele értett egyet ezzel a megállapítással. Ezek az adatok Magyarország tekintetében hét, Lengyelország esetében hat, Franciaországnál pedig öt százalékkal magasabbak, mint a tavaly mértek.

A közvélemény-kutatásban részt vett minden országban a megkérdezettek közel fele gondolja úgy, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint saját hazájukhoz, 23 százalékuk pedig azt mondta: a zsidókról alkotott véleményét nagyban befolyásolja Izrael katonai és politikai tevékenysége. A válaszadók 44 százaléka szerint “valószínűleg igaz” az, hogy a zsidók túl sokat utalnak a holokausztra, 23 százalékuk pedig a zsidókat okolja Jézus haláláért.

“Csak egy zsidó képes erre”

“Ez a közvélemény-kutatás megerősítette, hogy az antiszemitizmus élénken jelen van a legtöbb európai állampolgár fejében” – kommentálta az eredményt Abe Foxman, az ADL izraeli igazgatója, aki szerint globális gazdasági válság idején igen aggasztó az a nézet, miszerint a zsidóknak túlzott befolyásuk van az üzleti és a pénzügyi világra.

Tavaly az 1913-ban alapított civil szervezet arról számolt be, hogy az interneten jelentősen megnőtt a zsidóellenes írások és hozzászólások száma. Sokan azt állítják, hogy egy “zsidó világrend” irányítja az amerikai kormányt és a pénzügyi szektort, s ez okolható a gazdasági válság kialakulásáért.

Az egykori Wall Street-i tőzsdeügynök, Bernard Madoff letartóztatásakor is megugrottak az antiszemita bejegyzések a gazdasági történéseket kommentáló blogokban, a népszerű hírportálok kommentjeiben és a közösségi oldalakon.

Az ötvenmilliárdos csalással megvádolt Madoff-fal kapcsolatban számos összeesküvés-elmélet keringett, amelyek szerint a zsidók így lopkodják a pénzt Izraelnek, és különben is csak egy zsidó képes ekkora horderejű csalást véghez vinni.
 

[popup][/popup]