100 meleg filmes bojkottálja a Tel Aviv-i LMBT fesztivált

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A világ minden tájáról több mint 130 filmes csatlakozott a felhíváshoz, hogy bojkottálja a júniusi TLVFest eseményeit

“Bojkottáld Izraelt!” Az Al Quds felvonulás résztvevője Berlinben 2019-ben ( AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ)

A hírt a Hollywood Reporter hétfőn tette közzé. A TLVFest szponzorai az izraeli kulturális- és sportminisztérium, a filmtanács és a Tel Aviv-i önkormányzat. A bojkott a meleg közösség palesztin tagjaival történő szolidaritásra hivatkozik.

A felhívást aláírók „nem küldenek filmeket és nem vesznek részt olyan eseményeken, amelyeket izraeli intézmények támogatnak addig, amíg Izrael nem tartja magát a nemzetközi joghoz és nem tartja tiszteletben a palesztinok emberi jogait. Az LGBT közösség szabadsága szorosan összefügg az elnyomott népek és közösségek szabadságával.”

A bojkottra a „palesztin melegek” szólítottak föl az Izrael elleni tudományos és kulturális bojkott keretében, amely a BDS mozgalom részének tekinthető. A szervezők szerint a TLVFest a „pinkwashing” része, amennyiben a zsidó állam pozitív fényben igyekszik mutatkozni, miközben a palesztinoktól – melegektől és heteróktól egyaránt – megtagadja jogaikat.

Az aláírók között van Charlotte Prodger Turner-díjas, az Arany Pálmára jelölt Alain Guiraudie, és Andre Perez, az “America in Transition” rendezője.

TLVFest-et 15. alkalommal rendezik meg idén, június 4-13 között.

Palesztinbarát aktivisták rendszeresen hívnak föl Izrael bojkottjára. A kritikusok azonban rámutatnak, hogy a bojkott támogatói között sokan vannak olyanok, akik tagadják Izrael jogát a létezésre.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:bojkott, Izrael ellenes bojkott, meleg filmfesztivál, Tel-Aviv

[popup][/popup]