100 fölé emelkedett a Gázai övezetben elesett izraeli katonák száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Már 104 izraeli katona halt meg a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni szárazföldi hadműveletben a Gázai övezetben, ugyanis katonai szóvivők hétfőn hat újabb katona haláláról számoltak be

Izraeli csapatok Gázában december 11-én

Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok kiújulása óta vesztették életüket – tették hozzá.

A beszámoló szerint az övezet északi részén lévő Dzsabáliában pokolgépeket, kalasnyikov gépkarabélyokat és páncéltörő rakétát találtak az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) táskáiba rejtve egy lakóépületben. Ezenkívül találtak egy nagy hatótávolságú rakétákkal teli teherautót.

Szintén Dzsabáliában alagutak lejárata és taposóaknák keresése közben egy lőszergyártásra használt esztergagépet és a Hamász egyik rakétakilövő-helyét fedezték fel mintegy ötven lövedékkel.

Az UNRWA becslése szerint az övezetben az Izrael és a Hamász között folyó háború miatt csaknem 1,9 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, vagyis a lakosság csaknem nyolcvanöt százaléka. Figyelmeztettek, hogy az övezet déli részén uralkodó állapotok miatt a palesztinok arra kényszerülhetnek, hogy megpróbálnak Egyiptomba menekülni, ezért megrohanhatják a határt.

A libanoni síita Hezbollah milícia bejelentette, hogy két további fegyverese meghalt az izraeli hadsereggel történt összecsapásokban, így a fegyveres konfliktus kezdete óta már száz emberük vesztette életét.

Az izraeli biztonsági erők vasárnap éjjel Ciszjordániában letartóztattak tizennyolc körözött palesztint, közülük ötöt azzal gyanúsítanak, hogy a Hamászhoz tartozik. A hadsereg közlése szerint a háború kezdete óta eddig mintegy kétezerkétszáz körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül közel ezerkétszázan a Hamásszal álltak kapcsolatban.

Ciszjordániában, az izraeli arab közösségekben és a térség arab országaiban sztrájkot hirdettek hétfőre a gázaiakkal való szolidaritásként, és felszólításként a háború leállítására. Libanonban zárva maradt hétfőn az összes közintézmény és az üzletek is. Jordániában és Törökországban is zárva maradtak az üzletek.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet vasárnap este megvitatta, hogy visszaengedjék-e izraeli munkahelyükre a ciszjordániai palesztin munkásokat, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhalasztotta a szavazást az ügyben, mert kiderült, hogy a miniszterek többsége ellenzi az intézkedést. A kabinet a szükséges többség hiányában azt sem szavazta meg, hogy átutalják a Palesztin Hatóságnak a számára beszedett, a Gázai övezetet illető vámbevételeket. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]