Új elnök, új tervek

Írta: Csáki Márton - Rovat: Hazai dolgaink

Április elsején tartotta rendkívüli közgyűlését a Magyarországi Cionista Szövetség (MCSZ). A határozatképességhez szükséges többség ugyan épp hogy csak összejött, a napirendi pontokban szereplő kérdésekre azonban egyhangú válaszok születtek. Mint arról már beszámoltunk, az MCSZ még 2006 decemberében választotta meg elnökének Novák Attila történészt, folyóiratunk egyik szerkesztőjét, ám néhány napirendi pontot akkor nem sikerült megtárgyalniuk. Ezek közé tartozott a gazdasági beszámoló és annak elfogadása, illetve két olyan bizottság – az etikai és a számvizsgáló bizottságokról van szó – tagjainak megválasztása, melyeknek lejárt a mandátuma.

Elsőként rövid tájékoztatást hallhattunk az MCSZ anyagi helyzetéről, majd Fischer Erzsébet – a szövetség új könyvvizsgálója – tartotta meg gazdasági beszámolóját. Azon túl, hogy az MCSZ idén kevesebb támogatást kap – a tervezett támogatásoknak mindössze hetvenkét százaléka teljesült, igaz, tízmillió forint még így is maradt a szövetség számláján –, és egyes programok csúszása miatt az utófinanszírozásokra is várni kell, egy dolog derült ki világosan: tudniillik, hogy a pénzügyeket mindeddig trehányul kezelték. Az, hogy a tagszervezetek ötletszerűen fizették a tagdíjat, vagy hogy kisebb pénzösszegek kiadásáról és felvételekről aligalig vezettek nyilvántartást, csak a kisebbik baj. Ami igazán érthetetlen – hangzott el –, hogy a korábbi könyvvizsgáló nem volt hajlandó átadni az amúgy is hiányos, de a tisztánlátáshoz így is elengedhetetlen számlákat, bizonylatokat. Jánosházi Sándor a pénzügyi szabályzat megalkotásának szükségességére hívta fel a figyelmet, és hozzátette: a pénzmozgások nyomon követhetősége céljából elengedhetetlen egy szakember foglalkoztatása. Mindennek ellenére a beszámolót elfogadásra javasolták, ami egy tartózkodás mellett meg is történt. Ezek után került sor a számvizsgáló és az etikai bizottság – utóbbinak négy éve nem akadt dolga – új tagjainak megválasztására, ami a következőképp alakult: a számvizsgáló bizottság elnöke Spitzer Mariann lett – aki már korábban részt vett ebben a munkában –, másik két tagja pedig Ádám Tibor az Oneg Sábbátból és Márkusz Erzsébet a WIZO-tól. Az etikai bizottság elnökévé Patakiné Kálmán Zsuzsát választották, akinek munkatársai Bányai László – szintén az Oneg Sábbátból – és Lusztig Kata a Hasomér Hacairból.

Mindezek mellett felvételét kérte az MCSZ-be a 2005-ben újjáalakult Hanoár Hacioni, amely Révész Gábor szavai szerint leginkább a fiatalokkal kíván foglalkozni; jelenleg például egy – a jövőben majd több vidéki városban is látható – vándorkiállítást szerveznek.

Befejezésként Novák Attila tájékoztatta a megjelenteket eddigi tevékenységéről, vagyis hogy megválasztása óta ismét rendszeressé váltak az írásos előkészítés alapján tartott vezetőségi ülések, ahol – mint mondta – „kritikus, a demokratikus működés feltételeit kielégítő viták zajlanak”. Az MCSZ-t ezentúl két honlapon – www.cionista.hu és www.hatikva.hu – is elérhetjük, de Susán Eszter vezetésével megalakult egy, a normális működést biztosító állandó iroda is. Novák tervei között szerepel többek között a Jom Jerusalajim nevű rendezvény tető alá hozása, ami az izraeli nagykövetség mellett a Szochnut tetszését is elnyerte. hónapon belül érzékelhető lesz. A közgyűlés a Hatikva eléneklésével zárult.

cs. m.

 

[popup][/popup]